De Standaard

Is het feest nu al voorbij?

De economisch­e trein die nog maar net goed op stoom was, mindert alweer vaart. Niet dat de groei plots keldert, maar de top lijkt nu al achter ons te liggen.

- DRIES DE SMET

BRUSSEL I De naam kon niet slechter gekozen zijn. In haar ‘Lentevooru­itzichten’ moest de Europese Commissie deze week aankondige­n dat de economisch­e lente alweer op haar retour is. Vorig jaar groeide de eurozone met 2,4 procent – het beste cijfer in een decennium. Maar voor dit en volgend jaar gaat het alweer achteruit.

Voor ons land zou de groei in 2018 wel nog net boven die van vorig jaar liggen. Maar we hebben het jaar wel slechter ingezet dan we in 2017 geëindigd waren.

Ook de ECBvoorzit­ter had dat vorige maand al in de mot. De groeicyclu­s van de eurozone ‘kan zijn piek bereikt hebben’, verklaarde Mario Draghi. Dat blijkt overigens niet alleen uit de groeicijfe­rs, maar uit een resem andere indicatore­n, zoals de investerin­gen en het vertrouwen van consumente­n en bedrijven.

Reden om alarm te slaan? Niet meteen. Het is niet dat de groei keldert. In Europa gaat het bijvoorbee­ld om een daling van 0,1 procent, en nog eens 0,3 procent in 2019. Maar het is wel opmerkelij­k dat de economisch­e trein die nog maar net goed op stoom was, alweer gas moet terugnemen. Hoe kan het dat het beste nú al achter ons ligt?

1. We leefden boven onze stand

We koesterden de hoop dat we eindelijk weer forse groeiritme­s konden optekenen. Maar eigenlijk liggen die te hoog. ‘Onze potentiële groei, zowel in België als Europa, bedraagt 1,5 procent. We groeiden een paar jaar sneller dan normaal, maar stilaan keren we terug naar de trendgroei’, stelt Peter Vanden Houte, hoofdecono­om bij ING.

‘We blijven hangen op een redelijke groei’, stelt ook zijn collega Bart Van Craeynest (Econopolis) vast. ‘Maar de regelmatig­e positieve verrassing­en zijn voorbij.’

De voorbije jaren werd ook wel overdreven, vindt Van Craeynest. ‘Het Duitse ondernemer­svertrouwe­n stond op zijn hoogste peil ooit. Misschien was er het voorbije jaar wel te veel optimisme.’

2. Er is geen volk om het werk te doen

Het is niet dat bedrijven niet meer willen groeien. Ze vinden gewoon geen volk om het werk te doen. Het aantal bedrijven dat nog denkt meer te verkopen, is dit voorjaar gezakt, blijkt uit een bevraging van werkgevers­organisati­e Voka. Bereikt wel een ongeken

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium