De Standaard

‘Onze situatie is op dit ogenblik niet goed’

-

Maar met hun dreigement voeren de piloten in ieder geval de druk op bij het management van Brussels Airlines. Dat zint de voorzitter van de luchtvaart­maatschapp­ij, Etienne Davignon, niet. Hij waarschuwt voor de precaire financiële situatie van Brussels Airlines. ‘Onze economisch­e situatie is op dit ogenblik niet goed. We hebben sinds begin dit jaar al 26 miljoen euro verlies geleden’, aldus Davignon op VRTradio. Daarmee laat hij verstaan dat er weinig ruimte is om in te gaan op de eisen van de piloten.

Het conflict bij Brussels Airlines scherpt het gevoelen van toenemende sociale onrust aan. Bij de warenhuisk­eten Lidl is vorige week gestaakt tegen de hoge werkdruk en dreigend personeels­verlies leidt tot een stakingsaa­nzegging bij De Lijn.

Professor arbeidsrec­ht Marc De Vos ziet geen grote stakingsgo­lf uitbreken, al sluit hij ‘een besmetting naar andere bedrijven’ niet uit. Volgens De Vos is het normaal dat tijdens hoogconjun­ctuur ook de sociale onrust toeneemt.

‘De economie deed het lange tijd niet goed. Dan is iedereen al blij dat er geen ontslagen vallen. Maar als het goed gaat, wordt er meer verwacht van de werknemers, de productivi­teit wordt opgedreven’, aldus De Vos.

Dat vindt ook Peter Vanden Houte, hoofdecono­om van ING. ‘Bedrijven vinden moeilijker personeel en laten hun bestaande personeel meer draaien. Dat leidt tot klachten over te veel werk en te veel druk. De kans op sociale conflicten stijgt, zeker omdat werknemers voelen dat ze sterker staan door de schaarste op de arbeidsmar­kt.’ (dds, mg)

ETIENNE DAVIGNON Voorzitter Brussels Airlines

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium