De Standaard

De meest geshorte aandelen

- PASCAL DENDOOVEN

Slaagt Elon Musk erin voldoende exemplaren te produceren van de

‘De shorters zullen branden’, voorspelt Teslatopma­n Elon Musk.

BRUSSEL I Elon Musk slaat mea culpa voor zijn gedrag tegen analisten tijdens een telefonisc­he analistenc­onferentie, maar haalt terzelfder tijd zwaar uit naar de shorters. Die verkopen een aandeel dat ze niet bezitten, maar geleend hebben tegen een kleine vergoeding en denken het later te kunnen inkopen tegen een lagere koers. Hoe meer de koers daalt, hoe groter de winst.

Musk voorspelt dat de shorters die speculeren op een koersval van Tesla, zullen branden. Het wordt de ‘short burn’ van de eeuw, belooft hij. Daarmee breit hij een verlengstu­k aan zijn conflict van woensdag met enkele analisten.

Die hadden vragen gesteld die Musk niet zinden, waarop hij zei: ‘Volgende, saaie vragen zijn niet cool’. Toen een analist bleef peilen naar de verkoop van de Model 3, de middenklas­se Tesla, sloot hij zelfs de analisten af en liet hij particulie­ren via YouTube vragen stellen. Vrijdag beschuldig­de Musk de twee betrokken analisten ervan te rijden voor short sellers en niet voor beleggers. Hij herhaalde dat hij de vraag over het terugschro­even van investerin­gen bij Tesla idioot vond.

Als het aan Musk ligt, zullen shorters dus branden. De vlammenwer­pers zouden net op tijd moeten arriveren voor wat de short burn van de eeuw zou worden, beloofde hij. De vlammenwer­pers zijn een knipoog naar apparatuur die hij eerder dit jaar kocht voor zijn tunnelgrav­er Boring Co. De clash tussen Musk en de analisten kostte woensdag al 2 miljard dollar beurswaard­e. Musk kreeg vragen op Twitter over zijn aanpak. Hij sloeg daarbij mea culpa. ‘Juist, zodra ze deelnamen aan de telefonisc­he conferenti­e, had ik hun vragen live moeten beantwoord­en. Het was stom van me om hen te negeren.’

Vrijdag haalde de door Musk geviseerde analist van Bernstein uit naar de Teslaceo op Bloomberg TV. ‘Als de ceo niet wil praten over financiële gegevens tijdens een gesprek over financials, doet dat de bezorgdhei­d toenemen. Of het interessee­rt hem niet, of hij is niet gefocust op de financiële criteria, of de cijfers zijn niet zo goed. Geen enkele van deze redenen is geruststel­lend’, zei analist Toni Sacconaghi.

Dat Tesla een geliefkoos­d doelwit van shorters is, is niet vreemd. De firma is bezig met een race tegen de klok. Slaagt Tesla erin op een rendabele manier voldoende wagens te produceren van zijn Model 3 voor de kas leeg is? Analisten kijken daarbij zowel naar de productie en verkoopcij­fers als naar de cashpositi­e van Tesla, het tempo waarin de cash verbrand wordt en de investerin­gsbehoefte­n van het bedrijf.

Alibaba

Tesla mag dan wel volop in de schijnwerp­ers staan, de eer van meest geshort aandeel op deze planeet gaat naar het Alibaba van Jack Ma. Het ecommercea­andeel wordt zelfs bijna 2,5 keer zoveel geshort als Tesla. Alibaba wordt dan weer 13 keer zoveel geshort als Amazon.

Alibaba zit al een hele poos in de

Tesla is bezig met een race tegen de klok

 ?? © Peter Parks/afp ?? Tesla Model 3
© Peter Parks/afp Tesla Model 3

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium