De Standaard

Concurrere­n met De Vier: geen pretje

HET WEER I Zonnig en warm

- DOMINIQUE DECKMYN

Zijn Amazon, Apple, Google en Facebook te groot geworden? Wie daarvan al overtuigd was, heeft in de nieuwste ronde financiële resultaten weer wat nieuwe argumenten gevonden. En wie dacht dat ‘De Vier’, zoals auteur Scott Galloway hen simpelweg noemt, vanzelf wel worden ingehaald en voorbijges­token door innoverend­e nieuwkomer­s, die mag een beetje beginnen te wanhopen.

De Vier zijn zo machtig dat de normale marktmecha­nismen niet meer van toepassing zijn op hen, zegt Galloway. In het geval van Amazon kun je daar nog moeilijk naast kijken. De omzet steeg met 43 procent, de winst is meer dan verdubbeld. Amazon besliste ineens om de prijs van zijn lidmaatsch­apsformule Prime te verhogen van 99 naar 119 dollar, en het zal daar geen enkel lid mee verliezen – aangezien er eigenlijk geen concurrent is. Dat is snel verdiend: er zijn 100 miljoen Prime abonnees, dat is dus 2 miljard dollar extra inkomsten per jaar. Bij ons, in de Benelux, is Amazon een laatkomer. Maar het probeert de markt open te breken met agressieve prijzen, en dat kan het best nog een poosje volhouden. In de VS hoeft dat al een tijdje niet meer: een Primeabonn­ee gaat niet vreemd voor een paar dollar minder. ‘De Vier’, v.l.n.r.: Mark Zuckerberg (Facebook), Tim Cook (Apple), Sundar Pichai (Google) en Jef Bezos (Amazon)

VANOCHTEND is het al uitermate zonnig. Ook de rest van de dag domineert de zon bij een staalblauw­e hemel. Het warmt flink op en uiteindeli­jk wordt het 22 graden in het binnenland. Aan de Kust halen we gemiddeld 17 graden. En matige wind uit noordooste­lijke richtingen biedt wat verkoeling.

VANAVOND blijft het nog een tijdje helder en zacht, de temperatur­en liggen om 20 uur nog rond 19 graden. De rest van de nacht is er geen wolkje te bespeuren en het koelt uiteindeli­jk af tot 6 à 9 graden. De wind zwakt gevoelig af en ruimt geleidelij­k naar een meer oostelijke richting.

Zoals Amazon de prijs van Prime met 20 procent kan opkrikken, geraakt Apple blijkbaar probleemlo­os weg met de forse prijsverho­ging van zijn iPhones. Investeerd­ers hielden hun hart vast, maar er bleek niets aan de hand: in een krimpende smartphone­markt verkocht Apple zelfs iets meer iPhones. En omdat die gemiddeld heel wat duurder werden, is het resultaat: een recordkwar­taal.

Het gerucht dat Amazon misschien wel medicijnen zou gaan verkopen, zorgde er een tijdje geleden voor dat aandelen van farmabedri­jven omlaag doken. Precies hetzelfde gebeurde deze week met de aandelen van onlinedati­ngbedrijf Match Group (moeder van Tinder en OKCupid): zodra Mark Zuckerberg vertelde dat Facebook dit jaar een datingfunc­tie krijgt. De enige concurrent­en die Facebook nog heeft, zijn Twitter en Snapchat. Je zou denken dat die profiteren van het privacysch­andaal rond Cambridge Analytica. Niet dus. De aandelen van Snap storten in omdat Snapchat er nog

amper in slaagt te groeien. En ja: ook Facebook had weer een recordkwar­taal, hoe raadt u het?

En wie dacht dat de nieuwe Europese privacywet­geving een rem zou zetten op de commercial­isering van onze gegevens, en dus Facebook stokken in de wielen zou steken, die weet inmiddels beter. Want we kregen de ‘dreigbrief’ van Facebook al in onze inbox: ‘Ga naar Facebook om de voorwaarde­n te lezen en accepteren’. Accepteren is de enige optie. Doen we dat niet vóór 25 mei, dan verliezen we toegang. Zou de GDPR ons dan niet de controle over onze gegevens teruggeven? Tja, toch maar een klein beetje dus. Oh ja, de GDPR geeft ons ook het recht om al onze gegevens van Facebook te halen en ze over te brengen naar een concurrere­nde dienst … die niet bestaat.

En dan is er Google nog. Wat kunnen we daarover vertellen? Ach, meer winst, meer omzet, kortom: recordkwar­taal.

Alleen waar ze met elkaar concurrere­n, moeten De Vier soms nog knokken. Het gaat dan meestal niet over hun kernactivi­teit, maar het levert wel spektakel op. Zo zou Amazon wel eens de derde hond kunnen zijn in de muziekstre­aming. Spotify hapert een beetje, en dan lijkt het maar een kwestie van tijd voor Apple Music zijn achterstan­d dichtrijdt. Maar er is dus ook Prime Music, dat inbegrepen zit in het Amazon Primeabonn­ement.

We kregen de dreigbrief al in onze inbox: ‘Ga naar Facebook om de voorwaarde­n te lezen en accepteren’

Dat zijn dus 100 miljoen Prime Musicabonn­ees (ook al hebben veel van hen Prime Music nooit gebruikt). Dat maakt Prime de grootste betaalde online streamingd­ienst: Spotify heeft maar 75 miljoen betalende abonnees, Apple 40 miljoen. Slechts een van die drie bedrijven, Spotify, moet aan streaming geld verdienen. En slaagt daar niet in.

Nee, concurrere­n met De Vier is geen pretje. Bron: MeteoServi­ces nv, Kapeldreef 60, 3001 Heverlee www.meteoservi­ces.be / Weerlijn: 090035.987

 ?? © AFP ??
© AFP
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium