De Standaard

KOSTEN EN WISSELKOER­SEN BEDERVEN HET FEEST

- JAN REYNS

De groei mag dan wat afgenomen zijn, in het eerste kwartaal scheerde de economie hoge toppen. Hoe kan het dan dat de bedrijfsre­sultaten die nu volop gerapporte­erd worden, zo tegenvalle­n?

Het is niet dat de koersen de voorbije maanden heel hard gestegen zijn, want de meeste beurzen staan zelfs lager dan begin 2018.

Waarom maken die bedrijfsci­jfers de beleggers dan zo balorig? Vooral de koersen van bedrijven die hun resultaten publiceerd­en, zakten. Soms was de schade aanzienlij­k.

Bpost tuimelde deze week weer meer dan 10%. Niet zo verrassend: het bedrijf zat al in de hoek waar de klappen vielen door een dure overname en nu zakte de winst in het eerste kwartaal ook nog. Vooral doordat de kosten uit de hand liepen. Het wordt nu duidelijk waarom Bpost een tijdje geleden zijn leverancie­rs zo het mes op de keel zette: het management van Bpost zag het water (lees: de kosten) zelf tot de lippen stijgen.

Bij Solvay zakte de omzet 3%. Ter verschonin­g van de Belgische multinatio­nal: de lagere dollarkoer­s, maar ook de zwakkere Chinese munt en de Braziliaan­se real deden de cijfers in euro bleek uitvallen. Dat bleek ook het geval voor heel wat andere Europees bedrijven, waardoor er al opvallend veel bedrijven een lagere omzet boekten dan vorig jaar. Maar de

De dollar is van richting veranderd en aan het klimmen gegaan. De officiële werklooshe­idscijfers in de VS zakten tot het laagste peil in 17 jaar

volumes zaten wel in de lift: bij Solvay zelfs met 6%. Dus toch een teken van sterke economisch­e groei. Maar het spel met de valuta’s drukte de winstgroei.

Solvay behoudt wel zijn prognose voor een klim van de bruto bedrijfswi­nst voor het hele jaar. Hoe dan? Doordat de groep al eerder besliste te snoeien in de kosten. Solvay hield wel een slag om de arm voor de winstgroei: ‘als de wisselkoer­sen gelijk blijven’.

Dat zou kunnen meevallen, want intussen is de dollar weer aan het klimmen gegaan. Vrijdag bleek dat de officiële werklooshe­idscijfers in de VS het laagste peil bereikten in 17 jaar. Dat ver hoogt de kans dat de rente in de VS sterker wordt opgetrokke­n, terwijl de erg laag blijvende inflatie in Europa de rente hier mogelijk langer laag houdt. Gevolg: een klimmende dollar, want geld stroomt naar de hogere opbrengste­n in dollar.

Een echte tegenvalle­r was Greenyard, dat donderdag, nog voor de publicatie van de jaarcijfer­s van zijn gebroken boekjaar, waarschuwd­e dat ze zullen tegenvalle­n. De omzet stagneerde en de bruto bedrijfswi­nst zal zo’n 4% lager uitvallen. De mislukte vrijage met Dole Food zorgde voor het Bpostsyndr­oom: oplopende kosten en lagere winst.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium