De Standaard

De leidinggev­enden van VW houden vol dat ze niet op de hoogte waren van de sjoemelsof­tware

-

De Amerikaans­e justitie sleept Martin Winterkorn, de voormalige topman van Volkswagen, voor de rechtbank. Hij wordt onder meer beschuldig­d van samenzweri­ng, omdat hij het dieselscha­ndaal bij Volkswagen heeft proberen toe te dekken. Door illegaal geïnstalle­erde software stootten de VWdieselwa­gens minder uit in testomgevi­ngen dan op de weg. Zo heeft de Duitse autobouwer jarenlang de Clean Air Act, om luchtveron­treiniging aan banden te leggen, aan zijn laars gelapt.

Winterkorn nam al in september 2015 ontslag, enkele dagen nadat het gesjoemel bij VW in de VS aan het licht was gekomen. Maar tot nog toe was geen enkele topmanager van de autobouwer persoonlij­k beschuldig­d. De leidinggev­enden houden vol dat ze niet op de hoogte waren van de sjoemelsof­tware. De beslissing om ze te plaatsen zou zijn genomen door het middenkade­r.

Zware prijs betalen

‘Als je de VS om de tuin wilt leiden, zal je een zware prijs betalen’, reageerde Jeff Sessions, de Amerikaans­e minister van Justitie, op de aanklacht. Maar of Winterkorn zelf die prijs zal betalen, valt te betwijfele­n. Duitsland levert normaal gezien geen staatsburg­ers uit en bo vendien loopt er ook in zijn thuisland een onderzoek tegen hem.

Volkswagen heeft in de Verenigde Staten al 4,3 miljard dollar schadeverg­oeding betaald voor het emissiesch­andaal. Maar als Winterberg wordt veroordeel­d, moet de autoconstr­ucteur mogelijk dieper in de buidel tasten. Als het topmanagem­ent wel op de hoogte was van de sjoemelsof­tware, wordt Volkswagen kwetsbaard­er in de verschille­nde rechtszake­n die aandeelhou­ders hebben aangespann­en omdat ze niet geïnformee­rd werden over de door VW genomen risico’s. (rtr, kde)

 ?? © blg ?? Martin Winterkorn
© blg Martin Winterkorn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium