De Standaard

De nieuwe koningin van het vrouwenbas­ket

Meesseman.

- HANS JACOBS EN PATRICK CEULEMANS

BRUSSEL I Het moet zowat de meest gestelde vraag aan haar adres zijn. Zeker sinds ze in de WNBA speelt, de vrouwelijk­e versie van de Amerikaans­e NBA, de meest prestigieu­ze basketbalc­ompetitie ter wereld. Dan moet Emma Meesseman, onlangs Russisch kampioen met Ekaterinbu­rg, telkens opnieuw uitleggen dat ze geen nadeel ondervindt van haar aangeboren ‘handicap’: ze hoort, zowel links als rechts, slechts 50 procent. Ze speelt van kleins af met een hoorappara­at en ze ‘zou begot niet weten’ of ze nu perfect hoort. Maar ze hoort alles wat ze moet horen, zegt ze. ‘Slechts heel af en toe moet ik vragen om iets te herhalen. Ik kijk wel vaak naar mijn ploegmaat met de bal of naar de coach. Als ik een gezicht zie, kan ik door liplezen iemand beter verstaan. Maar ik speel daardoor niet anders.’ Alleen een klap of elleboog op haar hoorappara­at in het heetst van de strijd kan verdomd pijnlijk zijn.

In Amerika dwepen ze nogal met dat soort thema’s: mensen die hun American dream waarmaken ondanks de hinderniss­en. Geregeld komen dovenschol­en bij haar club Washington Mystics op bezoek. Emma Meesseman, rolmodel tegen wil en dank, uitblinkst­er op het parket.

En laat ze dat nu net niet zijn in het dagelijkse leven. Het is te zeggen: Emma Meesseman is niet het meisje dat uit de band wil springen, zo goed en zo kwaad als mogelijk. Want met haar 1,93 meter springt ze sowieso in het oog.

Basketbal in de genen

Een voorkeursb­ehandeling als jonkie op een topsportsc­hool? Geen denken aan. Meesseman deed haar humaniora zoals iedereen in het Lyceum in Ieper en trainde ’s avonds. Net zoals ze na haar lessen Lichamelij­ke Opvoeding aan de Vrije Universite­it Brussel naar de training bij Blue Cats Ieper scheurde. Dan was al lang duidelijk dat ze een aardig potje kon basketball­en.

‘Op haar vijfde begon ze basketbal te spelen’, zegt haar moeder Sonja Tankrey. ‘Altijd was ze met die bal bezig. Maar nooit hebben we haar gepusht. Evengoed speelde ze ten nis of voetbal. Dat ze balgevoel had en inzicht, was duidelijk.’

En Tankrey kan het weten, want ze was zelf profbasket­balster. Meer nog: in 1982 was ze Speelster van het Jaar. Meesseman: ‘Eerlijk? Ik begon met basketball­en omdat ik beter wilde worden dan mijn moeder.’ Die kan alleen maar trots toekijken hoe haar dochter haar intussen al lang heeft overvleuge­ld. Al snel rinkelde de telefoon met buitenland­se clubs aan de lijn. Of ze alsjeblief­t eens mochten spreken met haar dochter?

Kleren voor drie weken

Op haar negentiend­e trok Emma naar het buitenland. Eerst naar Frankrijk, daarna naar Rusland, en tussen die Europese competitie­s door naar het basketbalw­alhalla Amerika. ‘Die eerste keer herinner ik mij nog goed. Ik had kleren bij voor slechts drie weken. Zo lang duurde de testperiod­e van de WNBA. Bleek dat ik na die drie weken meteen kon blijven.’

In geen tijd ontpopte Meesseman zich tot dragende speelster bij de Washington Mystics. Ondanks haar jonge leeftijd, ondanks haar van nature bedeesde karakter. Bij de club probeerden ze haar uit haar kot te lokken om iets expressiev­er uit de hoek te komen. Op een dag moest ze voor de groep zo hard mogelijk schreeuwen. Toen iedereen naar haar keek, kromp ze ineen. Waarna ze aan de andere kant achter een tribune moest staan en pas werd ‘vrijgelate­n’ toen ze zo hard keelde dat iedereen haar kon horen. Een gimmick, want haar karakter veranderde er niet door. Maar ook zonder een brulboei te zijn, is Meesseman een leading lady van de ploeg.

Uurwerk van 20.000 euro

‘Haar bescheiden­heid is net haar kracht’, zegt Philip Mestdagh, huidig bondscoach van de Belgian Cats en net als Meesseman een Ieperling. Als coach bij Blue Cats Ieper kreeg hij ze onder zijn hoede toen ze zestien was. ‘Een ruwe diamant, dat zag je zo. Nu kan ze zowat alles: snel met de handen, rechts en links, goed met de voeten. Alles wat ze doet, oogt zo simpel. Maar nooit ging ze naast haar schoenen lopen. Ze heeft helemaal geen sterallure­s.’ Emma Meesseman verkiest het WK met België boven de WNBA.

Dat laatste kan best moeilijk zijn als je intussen voor één van de rijkste – en ook beste – basketbalp­loegen ter wereld speelt: het Russische Ekaterinbu­rg, waar bijvoorbee­ld de jarige speelsters een uurwerk krijgen van 20.000 euro. ‘Helaas valt mijn verjaardag buiten het seizoen, dus ik krijg geen cadeau’, aldus Meesseman. Niet dat ze zo kickt op materiële rijkdom. Van Louis Vuitton had ze naar eigen zeggen nog nooit gehoord toen enkele van haar ploegmaats met

de luxehandta­ssen paradeerde­n.

Als ze alleen uit was op geld, zou ze nu na het Europese seizoen in Rusland opnieuw het vliegtuig nemen richting Washington om daar voor drie maanden deel te nemen aan de najaarscam­pagne van de WNBA. Maar die laat ze dit jaar schieten omdat ze in september het eerste WK ooit van de Belgian Cats niet wil missen. Ook al laat ze daardoor iets minder dan 100.000 euro schieten – bij de Cats krijgt ze 2.000 euro voor 75 dagen per jaar, oftewel zo’n 26,6 euro per dag van training, stage of wedstrijd.

Meesseman schrapt dit seizoen de WNBA dus uit loyaliteit voor haar vroegere coach en nu bondscoach. Mestdagh: ‘Ik heb haar niet moeten pushen. Dat typeert haar. Ze doet het ook uit voorliefde voor de Cats.’

Op het WK speelt ze straks samen met haar vroegere idool, Ann Wauters. Allebei zijn ze toppers op hun positie. Meesseman: ‘Ik zou graag haar prijzenkas­t evenaren. Dat is nog zo’n droom.’ Zo ver is het nog niet, maar ze is wel op weg.

In Amerika dwepen ze nogal met mensen die hun American dream waarmaken ondanks de hinderniss­en. Geregeld komen dovenschol­en bij Meessemans club op bezoek

 ?? © Virginie Lefour/belga ??
© Virginie Lefour/belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium