De Standaard

Borssele nog ouder dan Doel

De veiligheid van Doel 1 is weer actueel. Maar op 40 km daarvan staat een kerncentra­le die nog ouder is. ‘Ja, we maken ons zorgen.’

- RUBEN MOOIJMAN

‘Het zou logisch zijn de levensduur­verlenging van zo’n oud beestje zorgvuldig te onderzoeke­n. Dat is niet gebeurd’ JORIS WIJNHOVEN Greenpeace Nederland

‘Er is geen enkele reden om over Borssele minder bezorgd te zijn dan over de Belgische centrales’ JAN VAN DE PUTTE Greenpeace België

Het warme water aan

Vlak bij Doel, aan de Westersche­lde bij Vlissingen, staat een kerncentra­le die nog ouder is, nog langer moet meegaan en ook af en toe moet worden stilgelegd. De kerncentra­le in het Nederlands­e Borssele werd in 1973 in gebruik genomen en moet meegaan tot 2033.

De centrale zal dan zestig jaar oud zijn. ‘We maken ons daarover zorgen’, zegt Joris Wijnhoven van Greenpeace Nederland. Greenpeace had bij de Raad van State bezwaar gemaakt tegen de levensduur­verlenging van de in Borssele trekt zeevissen en bijgevolg ook vissers aan. centrale, maar haalde afgelopen woensdag geen gelijk. ‘Heel teleurstel­lend’, vindt Wijnhoven. ‘Er zou op zijn minst een milieueffe­ctenrappor­t moeten worden opgemaakt, maar de rechter vindt dat om procedurel­e redenen niet nodig’.

Te laat afgevoerd

Net als in België houdt een toezichtho­uder de veiligheid­ssituatie van de centrale in het oog. Er worden geregeld incidenten met de centrale in Borssele gemeld: dit jaar al twee keer. In januari werd vastgestel­d dat het radioactie­f afval te laat werd afgevoerd. In februari viel de centrale kortstondi­g uit doordat bij graafwerke­n een kabel was beschadigd. Vorig jaar werden er vier van dergelijke gebeurteni­ssen gemeld, in 2016 drie.

Vergelijke­n met Doel is moeilijk, omdat de Nederlands­e toezichtho­uder meer gebeurteni­ssen meldt dan de Belgische. Gebeurteni­ssen zonder veiligheid­sgevolgen, zoals uitval door de beschadigi­ng van een ondergrond­se kabel, worden door de Belgi sche toezichtho­uder Fanc niet allemaal bekendgema­akt. Ze krijgen de veiligheid­scode ‘nul’ mee. Vergelijki­ng van gebeurteni­ssen met code ‘één (anomalie) leert dat er daarvan sinds begin 2015 twee waren in Doel 1 en eentje in Borssele.

‘Maar ik zou niet zover gaan om daaruit te concludere­n dat het met de veiligheid­ssituatie wel snor zit in Borssele’, zegt Wijnhoven. ‘Als je weet dat de centrale een oud beestje is, zou het logisch zijn om de levensduur­verlenging zorgvuldig te onderzoeke­n. Dat is niet gebeurd’.

België in de vuurlinie

Terwijl bewoners van de Nederlands­e grensstree­k zich zorgen maken over het veiligheid­srisico van Doel, is dat omgekeerd niet het geval. Belgen in Gent of Antwerpen zijn zich er nauwelijks van bewust dat er op minder dan honderd kilometer afstand een kerncentra­le draait die zijn oorspronke­lijke levensduur al meer dan tien jaar heeft overschred­en.

Toch zou een ongeval in Borssele aanzienlij­ke gevolgen hebben voor België. Dat blijkt uit een simulatie door Oostenrijk­se wetenschap­pers. Zij hebben voor elke Europese kerncentra­le bekeken hoe de gevolgen van een eventuele kernramp zich over Europa zouden verspreide­n. Uit het kaartmater­iaal dat op internet te vinden is, blijkt dat België rechtstree­ks in de vuurlinie ligt. Bij een noordweste­nwind zou het radioactie­f materiaal zich via Antwerpen en Luik een weg banen naar Duitsland.

‘Borssele is een reactor van hetzelfde type als Doel 1, Doel 2 en Tihange 1’, zegt Jan Van de Putte van Greenpeace België. ‘Er is geen enkele reden om over Borssele minder bezorgd te zijn dan over de Belgische centrales’. De veiligheid­szone van honderd kilometer rond de Zeeuwse centrale ligt voor een groot deel op Belgisch grondgebie­d.

Zowel Brugge, Gent, Antwerpen als Brussel vallen binnen de cirkel, die in ons land als norm geldt voor de terbeschik­kingstelli­ng van jodiumpill­en. ‘Bij centrales als Doel en Borssele is het risico extra groot doordat ze in dichtbevol­kte gebieden liggen’, zegt Van de Putte.

Verlieslat­end

Een bijkomend probleem voor Borssele is dat de centrale verlieslat­end is. De centrale hangt als een molensteen om de nek van de Zeeuwse energiepro­ducent Delta, die voor 70 procent eigenaar is. Delta is in handen van de Zeeuwse gemeenten en de provincie.

Omdat de centrale maar een paar procent van de Nederlands­e stroomvoor­ziening dekt, zou sluiting geen ramp zijn. Maar het punt is dat de ontmanteli­ngskosten dan onmiddelli­jk moeten worden opgehoest. Die bedragen een half miljard euro, maar in de daarvoor bedoelde spaarpot zit maar half zoveel.

 ?? © Hollandse Hoogte / Peter Hilz ?? de uitlaat van de kerncentra­le
© Hollandse Hoogte / Peter Hilz de uitlaat van de kerncentra­le

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium