De Standaard

Kiezer geeft May moed

De Conservati­even zijn niet de grote verliezers van de lokale verkiezing­en in Engeland. Overleving­skunstenar­es Theresa May koopt zich weer tijd.

- DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Als de verwachtin­gen opgeschroe­fd worden, valt het resultaat meestal een beetje tegen. Het is een harde wet bij verkiezing­en en het Britse Labour ondervond ze gisteren toen de resultaten binnenliep­en van de lokale verkiezing­en. De verwachtin­g was dat de socialiste­n van Jeremy Corbyn een klinkende overwinnin­g zouden behalen in Londen en dat ze de Conservati­eve Partij van premier May een nieuwe tik zouden toebrengen na de nationale mokerslag van vorig jaar.

Maar kijk: het beeld dat overheerst, is dat de Conservati­even in de hoofdstad behoorlijk goed standgehou­den hebben. Goed, ze verliezen zetels, maar ze houden belangrijk­e wijken als Westminste­r en Kensington & Chelsea in handen. Dat is nochtans de wijk waar Tories bakken kritiek kregen na de brand in de Grenfell Tower.

Labour boekt zeker winst, maar niet genoeg om van een klinkende zege te kunnen spreken. Labourleid­er Jeremy Corbyn was dan ook een beetje ontgoochel­d. Verkiezing­sspecialis­t John Curtice zei zelfs dat Corbyn ‘met lege handen’ achterblij­ft.

Opvallend: Labour scoorde niet goed in de Londense wijken met een grote Joodse gemeenscha­p. De partij betaalt daar de prijs voor de aanhoudend­e beschuldig­ingen dat ze antisemiti­sche sentimente­n niet hard genoeg aanpakt.

Opgelucht ademhalen

De Conservati­even mogen in elk geval opgelucht ademhalen. Buiten Londen boeken ze zelfs winst. Zij scoren opvallend goed in arbeidersg­emeenten waar Labour traditione­el sterk stond. In steden met hogeropgel­eiden die traditione­el Conservati­ef stemden, boekt Labour dan weer lichte winst. Zijn het de beter geschoolde­n die beseffen dat een harde Brexit hen veel economisch­e schade kan berokkenen en daarom Labour stemden? Het zou best kunnen.

Premier May kan in elk geval moed putten uit deze uitslag. Een afstraffin­g had haar wankele positie als partijleid­er verder verzwakt, terwijl ze onder grote druk staat om een cruciale Brexitknoo­p snel door te hakken. Binnen haar regering is er nog altijd geen consensus over de vraag welke soort handelsrel­atie het VK wil behouden met de EU. De roep om in de douaneunie te blijven, verdeelt haar regering tot op het bot. Deze week zou ze daarover eindelijk een beslissing nemen, maar omdat de har de en zachte Brexiteers opnieuw met getrokken messen tegenover elkaar stonden, schoof May de hete aardappel weer door.

Minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson (een harde Brexiteer) zette gisteren meteen druk op May. Volgens Johnson toont deze uitslag dat de regering zeker niet van standpunt moet veranderen over de douaneunie. Het VK moet er uit blijven.

Eieren voor hun geld

Dat de Conservati­even het niet slecht deden, hebben ze ook te danken aan de complete ineenstort­ing van Ukip. Deze lokale verkiezing­en bevestigen de vaststelli­ng die vorig jaar al gedaan kon worden: de antiEuropa­partij van Nigel Farage is door interne ruzies op sterven na dood. De Ukipkiezer­s hebben eieren voor hun geld gekozen en Conservati­ef gestemd. De enige invloed die Farage nog heeft, is via zijn mediaoptre­dens. Toch houdt de secretaris­generaal er de moed in. Paul Oakley denkt dat Ukip zal opstaan uit de doden zodra duidelijk wordt dat de regering de Brexit zal verloochen­en.

Wederopsta­nding LibDems

Nog een opvallende vaststelli­ng: Labour blijft beter scoren in de grote centra, behalve in die steden die twee jaar geleden in meerderhei­d voor de Brexit kozen. Dat geeft dan weer aan dat de Brexitkiez­ers niet van mening veranderd zijn. Integendee­l, zij lijken te opteren voor een duidelijke, harde scheiding en die wil Labour hen niet geven. Daarvoor lijken ze toch te rekenen op de premier.

Deze lokale verkiezing­en waren zeker ook die van de wederopsta­nding van de LibDems. Bij de nationale verkiezing­en vorig jaar werd de meest proEUparti­j weggevaagd. Nu boekt ze flinke vooruitgan­g. De Groenen – ook uitgesprok­en eurofiel – gaan er licht op vooruit.

Dat de Conservati­even het niet slecht deden, hebben ze ook te danken aan de complete ineenstort­ing van Ukip

 ?? © afp ?? Een afstraffin­g in deze lokale verkiezing­en had de wankele positie van Theresa May als partijleid­er verder verzwakt.
© afp Een afstraffin­g in deze lokale verkiezing­en had de wankele positie van Theresa May als partijleid­er verder verzwakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium