De Standaard

De ‘gewone Fransman’ vertrouwt Macron niet

-

In een jaar tijd heeft Emmanuel Macron bewezen dat een president Frankrijk wel degelijk kan hervormen. Maar bij de middenklas­se en de arbeiders sluimert het ongenoegen. Zij vinden dat de president te veel de kant kiest van de rijken.

spreiden. Ondertusse­n ziet fractielei­der Richard Ferrand aandachtig toe op de partijdisc­ipline in het parlement. Op vrijdag tot slot overschouw­en de twee kabinetsch­efs hoe alles verlopen is en wat moet veranderen.

Trein vol hervorming­en

Het gevolg is een indrukwekk­ende trein vol hervorming­en die al doorgevoer­d zijn. De arbeidswet is via decreten flexibeler gemaakt. Een nieuwe antiterreu­rwet maakte een einde aan de noodtoesta­nd, maar nam onderdelen ervan permanent over. Om de schuldenla­st van het spoorwegbe­drijf SNCF onder controle te houden, zal nieuw personeel een minder gunstig statuut kennen. De migratiewe­tgeving gaat op de schop om asielaanvr­agen sneller te verwerken. De belasting op grote vermogens werd afgeschaft en vervangen door een belasting op vastgoedac­tiva. Volgen nog: de opleiding en vorming, het werklooshe­idsen pensioenst­elsel.

Op France Culture vroeg een journalist zich al af ‘wat de president de laatste jaren van zijn vijfjarige termijn nog zal doen behalve met zijn vingers draaien of hervormen wat er al hervormd werd, sinds hij aantrad in het Elysée….’

Relatief nieuw voor Frankrijk is ook dat Macron zich – in tegenstell­ing tot enkele van zijn voorganger­s – niet laat afschrikke­n door de straatprot­esten, maar de rug recht houdt.

De vakbonden zijn op straat gekomen tegen de nieuwe arbeidswet. Studenten hebben enkele weken universite­itsgebouwe­n bezet. De spoorwegar­beiders leggen sinds 22 maart enkele dagen per week het werk neer. Zelfs de gepensione­erden zijn op straat ge

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium