De Standaard

Internatio­naal optreden helpt Macron

- Map road

De Fransen die wel vertrouwen hebben in Emmanuel Macron, verwijzen in peilingen nadrukkeli­jk naar de manier waarop hij Frankrijk in het buitenland vertegenwo­ordigt.

Het contrast is groot met zijn voorganger. François Hollande mocht mee van de Duitse kanselier Angela Merkel toen zij in 2015 met Poetin ging onderhande­len over een staakthetv­uren in OostOekraï­ne. Nu is het Macron die een staatsbezo­ek mag brengen aan de VS en samen met Trump beslist over luchtaanva­llen tegen Syrië. Ook in de Europese Unie voert Macron de forcing om het Europese project een nieuw elan te geven. Maar de ‘verticalit­eit’ van de presidenti­ële macht waarover hij in Frankrijk beschikt, werkt niet in Europa. Daar moet hij rekening houden met 27 andere regeringen en het Parlement. Die methode ligt hem veel minder. Voorlopig kan hij alleen de strengere regels voor gedetachee­rden als een overwinnin­g presentere­n. Op de Europese top van eind juni presenteer­t hij samen met Merkel een

voor de versterkin­g van de eurozone.

De vraag is of dat zal volstaan om met La République en Marche sterk voor de dag te komen bij Macrons volgende afspraak met de kiezer: de Europese verkiezing­en van mei 2019. Hij grijpt alvast terug naar de ‘horizontal­e’ aanpak die hem een jaar geleden succes opleverde: volksverga­deringen in het hele land om in discussie te gaan met de ‘gewone Fransman’ en zo een verkiezing­splatform samen te stellen. (bar)

 ?? © blg ?? Studentenp­rotest in Toulouse. Ze zien Macron als een ‘profession­ele agitator.’
© blg Studentenp­rotest in Toulouse. Ze zien Macron als een ‘profession­ele agitator.’
 ?? © blg ?? Vanaf 1 juli verlaagt de snelheid op secundaire wegen van 90 naar 80 km per uur.
© blg Vanaf 1 juli verlaagt de snelheid op secundaire wegen van 90 naar 80 km per uur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium