De Standaard

Historisch­e Heidemolen draait en maalt weer

Nog deze zomer zal de Heidemolen opnieuw draaien én malen en kan het publiek de molen ook bezoeken. De restaurati­e kostte zo'n 180.000 euro, waarvan het grootste deel door de Vlaamse overheid wordt gesubsidie­erd.

-

LONDERZEEL I De Heidemolen in Malderen dateert uit de vijftiende eeuw en is één van de oudste staakmolen­s in Europa. Het beschermde monument heeft de laatste jaren veel te verduren gekregen. Zo werd de Heidemolen begin jaren ‘90 geveld door een stormwind, in 2007 knakte een deel van het wiekenkrui­s af tijdens een storm. Na heel wat vertraging­en in het restaurati­edossier, was hij in 2012 opnieuw gerestaure­erd en maalde hij weer.

Opnieuw kosten

‘Maar een paar jaar later kwamen er opnieuw heel wat kosten’, zegt schepen van Monumenten­zorg Jozef De Borger (CD&V). ‘De toegangstr­ap met de staart was in slechte staat. Ook de voet in hout was versleten en in de staak en steenbalk zaten houtwormen. Er was ook een algemeen onderhoud nodig met houtbesche­rming en schilderwe­rk. De restaurati­e en onderhouds­werken zijn nu voltooid. Dit baken in het Malderse landschap staat er opnieuw in volle glorie.’ meester en schepenen. Het malen is nodig om te vermijden dat de molen opnieuw in verval zou raken. Natuurlijk zullen er niet de grote hoeveelhed­en zoals vroeger worden gemalen: het draaien van de wieken en malen dient vooral om de molen in goede conditie te houden. We willen deze toeristisc­he troef volop uitspelen en we zullen er dan ook evenemente­n organisere­n.’

Klein molentje

Opmerkelij­k is ook dat de molen er een (klein) broertje bij krijgt. De Borger: ‘We zouden ook de kleine replica van de Heidemolen nog willen herstellen. Die zal in vol ornaat aan de voet van de grote molen komen. De kleine molen is door wijlen Jos De Bont gemaakt voor de Praalstoet in 2007. Door de jaren heen is die zo goed als mogelijk onderhoude­n, geverfd en hersteld waar nodig. Maar enkele maanden geleden is ook hier een wiek afgewaaid door de storm.’

De komende maanden zal ook de omgeving rond de molen heraangele­gd worden, zodat kinderen daar kunnen spelen. (jhp)

Operatie Thermos krijgt fototentoo­nstelling

In Brussels metrostati­on Kruidtuin loopt een fototentoo­nstelling over de vzw Operatie Thermos. Dat is een eerbetoon aan de vele vrijwillig­ers en de lange samenwerki­ng tussen Operatie Thermos en de Brusselse vervoersma­atschappij.

Al 30 jaar helpt de vzw elke winter minderbede­elden in Brussel. Operatie Thermos begon in 1987, toen scouts zich het lot aantrokken van daklozen die 's winters sliepen in de Brusselse stations. Ze boden hen een thermos koffie en broodjes aan.

Vanaf de jaren 90 raakt de MIVB nauwer betrokken door voertuigen ter beschikkin­g te stellen om de maaltijden te vervoeren van de keuken naar de verdeling. Vandaag lost een dertigtal teams van vrijwillig­ers mekaar af van 1 november tot 30 april.

De expo illustreer­t 30 jaar actie via archieffot­o's, opgedeeld in verschille­nde thema's. ‘Deze tentoonste­lling is een mooie erkenning voor ons engagement’, vertelt voorzitter Daniel Halconruy. ‘De minderbede­elden krijgen zo ook een eerbetoon, want ze worden meer zichtbaar.’ (amg)

 ?? © jhp ??
© jhp
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium