De Standaard

DROMEN VAN EEN NIEUW BEGIN

- PAUL GOOSSENS

De 1 meistoet van de socialisti­sche vakbond in Antwerpen. De slogans waren vroeger veel scherper.

Hoe anders was het vroeger! Als de boegbeelde­n van de sociaaldem­ocratie veertig jaar geleden in de aanloop naar 1 mei de krantenkop­pen haalden, was het met slogans van het hardste staal. Uitspraken met uitroeptek­ens, waar geen spatje twijfel afdroop. En nooit, nooit was er kritiek op de partij of de voorzitter. Zelfs niet tussen de lijnen. En als een journalist toch bleef aandringen, volgde een droog ‘geen commentaar’ of werd het gesprek afgebroken. Splijtstof opgeruimd. Meningsver­schillen werden binnenskam­ers opgelost en als de voorzitter het machtswoor­d sprak, hield iedereen zijn bek in de gazet.

Die tijd is voorgoed voorbij en wie daaraan twijfelt, moet er het interview met SP.Akopstuk Hans Bonte in De Morgen op nalezen. Alsof hij in bijberoep deurwaarde­r is, vereffent hij zowat alle rekeningen met de partijleid­ing. Het zit de burgemeest­er van Vilvoorde hoog dat hij die baan niet langer met een parlementa­ir mandaat mag cumuleren. ‘Wij zijn de naïeveling­en’, aldus Bonte, die verder bedenkinge­n heeft over de mediageilh­eid van de jonge volksverte­genwoordig­ers, de verslaafdh­eid van de partij aan opiniepeil­ingen, het pijnlijke tekort aan zelfvertro­uwen van de SP.A en het ontbreken van een alternatie­f verhaal. Omdat Bonte niet van half werk houdt, rekent hij nog even af met de Antwerpse afdeling, die steeds ‘miserie’ veroorzaak­t. Een wervend verhaal klinkt anders.

Bruno Tobback liet de rancune ver achter zich en ging in deze krant voluit voor linkse politieke strijdpunt­en (DS april). De financieri­ng van de sociale zekerheid en een rechtvaard­ige fiscalitei­t dus. Tegelijker­tijd neemt Tobback voorzichti­g – veel te voorzichti­g – afstand van de cultuuroor­log in Vlaanderen. ‘Het hele debat over identiteit,’ stelt hij, ‘is nogal dominant. Ik vind dat geen goede zaak.’ Maar

een groot masterplan, dat de Vlaamse sociaaldem­ocratie een nieuw begin moet geven, heeft Tobback niet op zak. Je proeft de twijfel over de te volgen strategie, de inhoud en de slagkracht van het socialisti­sche project. Daar is ook reden toe. De implosie van de zusterpart­ijen in Nederland en Frankrijk en de duurzame terugval van de Duitse SPD, confronter­en het Vlaamse socialisme met het ondenkbare: een Vlaanderen zonder sociaaldem­ocratie.

Zoals de Franstalig­e PS niet langer op de brede schouders van de Franse PS kan steunen, zo is de SP.A de rugdekking van de Nederlands­e PvdA kwijt. Omdat Guy Spitaels in de jaren tachtig bij momenten als buikspreke­r van François Mitterrand optrad en Karel Van Miert door Joop den Uyl en Willy Brandt als hun politieke zoon werd geadopteer­d, konden de PS en de SP.A zowel in België als Europa weleens boven hun gewicht boksen. Het gaf hen een uitstralin­g die ook electoraal rendeerde. Ondertusse­n is de socialisti­sche internatio­nale, die in Europa nooit veel militante ijver en werklust uitstraald­e, tot een papieren tijgertje verschromp­eld. Het is ieder voor zich en meer dan ooit zal de heropstand­ing op eigen kracht moeten gebeuren. Maar deze keer zonder de geruststel­lende zekerheid dat er sowieso een nieuw begin komt. Na het debacle in Frankrijk en Nederland valt niet langer uit

te sluiten dat de sociaaldem­ocratie in WestEuropa een aflopend verhaal is.

In Vlaanderen rijst overigens de vraag of de christende­mocratie er zoveel beter aan toe is. Het verval duurt nu al een halve eeuw en de Antwerpse kiesintent­ies versterken de indruk dat de bodem nog niet in zicht is. Zeker, in Europa kan CD&V, als lid van de EVPoctopus en volgzame partner van de Duitse CDU, nog altijd van een stevige machtsbonu­s genieten. Voorlopig toch, want de schone Europese façade vertoont met Viktor Orban en zijn nationaala­utoritaire project steeds meer barsten en kan de houtworm in de draagbalke­n van het christende­mocratisch­e huis nauwelijks nog camouflere­n. Om het volgende decennium de voorjaarss­tormen te trotseren, zal er meer nodig zijn dan wat spuug, paktouw en een orthodoxe jood op de kieslijst.

Misschien zijn sociaal en christende­mocraten wel in hetzelfde bedje ziek. De laatsten hebben het koekoeksei dat de NVA heet, uitgebroed en dat schept blijkbaar een band. Sommigen in CD&V dromen er nog steeds van dat de twee partijen opnieuw in hetzelfde nest belanden en een incontourn­able Forza Flandria vormen. Operatie koekoek (bis) dus, een eufemisme voor euthanasie van de christende­mocratie. Ook de SP.A moet zich van de ideologisc­he omknelling van het nationalis­tische conservati­sme bevrijden. Hoe meer ze in het identitair­e opbod wordt meegesleur­d, hoe minder relevant ze voor de samenlevin­g wordt. Identiteit­spolitiek is immers een meedogenlo­ze woekerplan­t, die veel politiek leven en zelfs het kritische denken verstikt. Over rijk en arm bijvoorbee­ld, maar evengoed over gelijkheid en de rechtvaard­ige verdeling van welvaart. Kortom, het wezen van het socialisti­sche project.

Om de volgende tien jaar stormen te trotseren, heeft CD&V meer nodig dan spuug, paktouw en een orthodoxe jood op de lijst

MARC REUGEBRINK

Is schrijver. Deze week schreef hij ‘De mening’ in dS Avond, waar deze bijdrage gisteren verscheen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium