De Standaard

Zitje in de VN-Veiligheid­sraad lijkt binnen

Net nu België ervan overtuigd raakte dat het door zijn diplomatie­ke offensie een VNzitje zou binnenhale­n, valt het ons gewoon in de schoot.

- (lob, ir)

BRUSSEL I Israël trekt zich terug als kandidaat voor de VNveilighe­idsraad. De Israëlisch­e ambassade bij de VN zegt dat de beslissing er kwam na ‘consultati­e met onze partners, onder wie onze goede vrienden’. Israël, Duitsland en België voeren al lang campagne om een van de twee plekken die volgend jaar vrijkomen, te bemachtige­n. Het gaat om een nietperman­ent lidmaatsch­ap, voor twee jaar. Dat Duitsland een van de twee zitjes krijgt, staat zo goed als vast. Nu Israël uit de race stapt, gaat het andere naar België.

De voorbije maanden werden alle diplomatie­ke zeilen bijgezet voor de Belgische kandidatuu­r. Premier Michel (MR) en de vicepremie­rs Reynders (MR) en De Croo (Open VLD) voerden stevig campagne. Zelfs het koningshui­s werd ingeschake­ld. Koning Filip trok vorige week nog naar New York om onze troeven in de verf te zetten. De Belgische zin voor compromis en onze kennis van Cen traalAfrik­a zijn evergreens. Maar Reynders haalde ook aan dat ons land een bruggenbou­wer kan zijn, omdat het geen nationale agenda te verdedigen heeft voor de VN.

Israël zou zich terugtrekk­en omdat het te weinig kans maakte bij de stemming, op 8 juni, ook al onder invloed van een tegencampa­gne van Arabische landen. Aan Belgische kant had men daarentege­n het gevoel dat het wel goed zou komen. Reynders ‘neemt akte’ van Israëls beslissing. ‘Maar we gaan onze campagne voortzette­n om andere landen te overtuigen.’ Hij wil een zo goed mogelijk resultaat neerzetten bij de stemming.

 ?? © belga ?? Koning Filip trok speciaal naar New York om de Belgische kandidatuu­r te steunen.
© belga Koning Filip trok speciaal naar New York om de Belgische kandidatuu­r te steunen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium