De Standaard

MET WELKE IDEEËN KUNNEN WE SAMENLEVEN?

- BART STURTEWAGE­N

De vraag of de diversitei­t van de samenlevin­g een verrijking of een drama is, kunnen we als voorbijges­treefd beschouwen. De superdiver­siteit van Vlaanderen is een feit, of we dat nu fijn vinden of niet. Er zit niets anders op dan een manier te vinden om ondanks verschille­n toch samen te leven. De omvang van die uitdaging onderschat­ten, helpt daarbij niet. De kloof is breed en complex, en ze zal niet vanzelf verdwijnen.

Voor het eerst is meer dan een op vijf inwoners van Vlaanderen van buitenland­se afkomst, leert de gisteren gepublicee­rde Vlaamse Migratie en Integratie­monitor. Dat cijfer kan in de komende jaren alleen toenemen, want de jongste leeftijdsg­roepen kennen de sterkste verkleurin­g. In de steden gaat de veranderin­g het snelst. Een nieuwe bevraging bij personen uit de grootste herkomstgr­oepen (Marokkanen, Turken, Polen, Roemenen en Congolezen) geeft aan hoe groot de verschille­n met autochtone Vlamingen zijn. Op vrijwel alle indicatore­n tekent zich een wij en een zij af: onderwijs, werk, inkomen, wonen. Maar ook de inzichten verschille­n grondig, vooral over de plaats van religie in de samenlevin­g en over homoseksua­liteit. Daarnaast is er verkokerin­g. Contacten buiten de eigen groep blijven schaars.

Een manier om tegen de gegevens uit het onderzoek aan te kijken, is vanuit de vraag hoe deze verdeelde samenlevin­g is ontstaan en wie daarvoor de schuld draagt. Kwam de achterstel­ling er door racisme, of volgde de discrimina­tie uit onwil tot integratie? Of was het een wisselwerk­ing, waarbij het ene het andere beurteling­s versterkte? Er zit voedsel voor elke stelling in deze cijfers. Maar dat komt neer op rondjes draaien.

Een andere, zinvollere manier is met grotere ijver en misschien ook met meer durf en creativite­it werken met de hefbomen die ook deze studie weer naar voren schuift: de kennis en het gebruik van het Nederlands en inburgerin­g via het onderwijs. De kloof in de onderwijsr­esultaten is nergens in Europa groter dan bij ons. Een belangrijk aanknooppu­nt is dat geen enkel van de herkomstgr­oepen uit de studie het belang van die aanpak betwist. We moeten dus beter kunnen.

De cijfers maken duidelijk dat deze kwestie nooit meer weggaat. Hoe eerder we die realiteit laten inzinken en er de noodzakeli­jke conclusies aan verbinden, hoe beter. Maar zelfs als de sociaaleco­nomische kloof verkleint, zullen er verschille­n in cultuur en opvattinge­n blijven. Het vinden van een gemeenscha­ppelijke sokkel begint met de vraag: met welke ideeën kunnen we samenleven en welke maken dat onmogelijk? Die evenwichts­oefening begint pas.

Verschille­n in cultuur en opvattinge­n zullen blijven

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium