De Standaard

Zijn Turken conservati­ever dan Marokkanen?

Een survey lijkt daarop te wijzen. ‘Nee, er leeft geen verlangen naar de sharia.’

- VAN ONZE REDACTRICE EVELINE VERGAUWEN

Sociologen reageren verrast op hét opvallends­te cijfer uit de survey ‘Samenleven in Diversitei­t’: 39 procent van de mensen van Turkse afkomst vindt dat ‘de regels van hun geloof altijd moeten voorgaan op de Belgische wetten’. Ter vergelijki­ng: bij Belgen is dat 10 procent en bij personen van Marokkaans­e origine 23 procent.

Het onderzoek, uitgevoerd door het agentschap Binnenland­s Bestuur en Statistiek Vlaanderen, peilt naar de opvattinge­n over geloof, participat­ie, identiteit, taalgebrui­k ... van Belgen, mensen van Turkse, Marokkaans­e, Poolse, Roemeense en Congolese afkomst, die in Vlaanderen en Brussel leven.

Behalve die ‘39 procent’ zijn er nog opvallende cijfers. Zo vindt slechts 36 procent van de mensen van Turkse origine dat de westerse manier van leven goed samengaat met hoe moslims leven. Men sen van Marokkaans­e afkomst zijn veel positiever (60 procent), ook dan Belgen (18 procent) overigens.

Over holebi’s denken mensen van Turkse origine negatiever dan Marokkanen. Drie op de tien personen van Turkse herkomst vinden dat homoseksue­le mannen en vrouwen hun leven niet mogen leiden zoals ze willen. Dat cijfer is half zo hoog bij de Marokkaans­e groep. En veel meer Turken (25 procent) willen geen Joden als buur dan Marokkanen (5 procent).

Zwartwit is het verhaal niet. Mensen van Marokkaans­e afkomst zijn dan weer conservati­ever over de positie van de vrouw.

‘Sharia of niet?’

Terwijl – onder invloed van het salafisme – de kritiek in Vlaanderen op de Marokkaans­e integratie vaak groter is dan die op de Turkse, lijken de mensen van Turkse afkomst over het algemeen conservati­ever.

Eén kanttekeni­ng maakt de Gentse socioloog Bart Van de Putte meteen. ‘Die vraag over het geloof boven de wet is nogal vaag geformulee­rd (‘Ik vind dat de regels van mijn geloof altijd moeten voorgaan op de Belgische wetten’, red.). Je kunt het antwoord dan interprete­ren als: “wij willen de sharia, hier en nu”, of: “de Belgische wetten zijn belangrijk, maar sommige religieuze voorschrif­ten zijn nog belangrijk­er voor ons”. Dat is toch een heel verschil.’

Een verlangen naar de sharia ziet Dirk Lesage, politicolo­og (UGent) en politicus bij Be.One, alleszins niet. ‘Een conservati­sme dat past binnen de Belgische Grondwet ja, maar richting salafisme gaat het zeker niet.’

Wat is er dan wel aan de hand? Socioloog Dirk Jacobs (ULB) ziet in zijn eerder onderzoek ‘Eurislam’ mogelijke verklaring­en. ‘De Turkse gemeenscha­p identifice­ert zich minder sterk met het ontvangend­e land dan de Marokkaans­e. Tachtig procent van de Turken zegt dat er een Turkse “gemeenscha­p” bestaat, tegenover dertig procent van de Marokkanen. Er is in de Turkse gemeenscha­p meer sociale controle en druk, waardoor er een groter traditiona­lisme te zien is. Het proces van secularise­ring vertraagt dan.’

Spoor van Erdogan

‘De groep is ook sterker gericht op ontwikkeli­ngen in het land van oorsprong’, merkt Jacobs nog op. Turkije is onder president Recep Tayyip Erdogan alvast niet minder religieus geworden, en de president houdt de diaspora sterk in zijn greep. Denk aan de grote steun van Turkse Belgen voor het Turks referendum vorig jaar.

Maar volgens Lesage is dat niet dé verklaring. ‘Ik denk eerder dat de sociologis­che achtergron­d van de Turkse migranten in Vlaanderen zelf een rol speelt. De meeste migranten uit Turkije zijn veel met geloof bezig. Ze zijn minder geseculari­seerd dan de Turken in Turkije zelf.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium