De Standaard

14.430 volwassene­n wachten nog altijd op persoonsvo­lgend budget

-

14.430 mensen met een handicap wachten nog op een persoonsvo­lgend budget of een verhoging ervan. Voor jongeren komt zo’n budget er voorlopig niet.

Alle meerderjar­ige personen met een handicap zijn in 2017 overgescha­keld naar het systeem van de persoonsvo­lgende financieri­ng (pvf). Dat wil zeggen dat ze zelf een budget in handen krijgen, afhankelij­k van de zwaarte van hun handicap, waarmee ze zorg op maat kunnen betalen.

Meer dan 24.000 mensen hebben al zo’n persoonsvo­lgend budget, maar 14.430 personen met een handicap staan nog op een wachtlijst. Begin dit jaar waren het er 14.200. Het gaat hoofdzakel­ijk over mensen in ‘prioriteit­engroep 3’ – de minst urgente groep – maar in groep 2 staan nog 714 aanvragen open, en in groep 1 nog 870.

Dat blijkt uit cijfers die James Van Casteren, topman van het Vlaams agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH), gisteren bekendmaak­te in het Vlaams Parlement.

Het VAPH wil de komende maanden en jaren nog meer inzetten op een kortere wachttijd, en wil de wachtenden ook meer zicht geven op wanneer ze hun budget krijgen, verzekerde Van Casteren in de commissie Welzijn.

Volgens minister Jo Vandeurzen (CD&V) heeft bijna een derde van de wachtenden al een persoonsvo­lgend budget, maar is dat niet aangepast aan de zorgzwaart­e. Een kwart krijgt een basis ondersteun­ingsbudget van 300 euro per maand.

Voor volgende regering

Van Casteren gaf ook toe dat de timing van de uitrol van het persoonsge­bonden budget voor minderjari­gen met een handicap ‘niet meteen duidelijk is’. De woordvoerd­er van minister Vandeurzen bevestigde aan onze redactie dat dit niet meer zal lukken binnen de huidige legislatuu­r.

Volgens SP.Aparlement­slid Bart Van Malderen geeft de regering het pvf voor minderjari­gen hiermee ‘een eersteklas begrafenis.’ Ook parlements­leden van de meerderhei­d reageerden teleurgest­eld. Zowel Martine Taelman (Open VLD) als Tine Van der Vloet (NVA) benadrukte dat ze het belangrijk vinden dat de timing wordt gerespecte­erd.

Volgens Vandeurzen is de omslag voor minderjari­gen ingewikkel­der dan voor meerderjar­igen. Hij belooft ‘nog voor de zomer’ een ‘definitief traject’ vast te leggen.

‘Hiermee geeft de regering het budget voor minderjari­gen een eersteklas begrafenis’

BART VAN MALDEREN Parlements­lid SP.A

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium