De Standaard

Belgen azen op Hema

De Nederlands­e keten krijgt hoogstwaar­schijnlijk een Belgische aandeelhou­der.

-

I Winkelkete­n Hema komt zo goed als zeker in Belgische handen. Dat schrijft De Te

legraaf vandaag. De Brusselse investeerd­er Core Equity Holding is dicht bij een akkoord over de aankoop, bevestigen vier bronnen in de financiële sector en de retailbran­che aan de Nederlands­e krant.

Volgens twee bronnen zou er al een mondeling akkoord over de hoofdlijne­n zijn. De anderen zeggen dat het nog wel een paar weken kan duren voor er een handtekeni­ng wordt gezet.

Strategie omgegooid

Voor Hema, dat jarenlang gebukt ging onder een forse schuldenla­st, zou met een nieuwe Belgische eigenaar een einde komen aan een jarenlang ongelukkig huwelijk met zijn Britse eigenaar Lion Capital. Dat kocht het bedrijf in 2007 voor een bedrag van 1,1 miljard euro. Lion Capital is al jaren op zoek naar een koper, maar slaagde er tot nu toe niet in er een te vinden voor de voormalige Hollandsch­e Eenheidspr­ijzen Maatschapp­ij Amsterdam.

Hema maakte de afgelopen jaren structuree­l verlies en gooide meermaals zijn strategie om, maar mag hopen dat het ergste achter de rug is, nu voor 2018 weer winst mogelijk lijkt.

Hema werd opgericht in 1926 en maakte naam als het eerste warenhuis voor de gewone man. Het dankte zijn naam aan de afgeronde ‘eenheidspr­ijzen’. De oerNederla­ndse keten zette in 1984 zijn eerste stap over de grens, met een winkel in Vlaanderen. Pas toen Lion Capital de keten had overgenome­n, werd echt werk gemaakt van de internatio­nale expansie. Nu is Hema actief in zeven landen. Naast het thuisland Nederland zijn dat België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Spanje en GrootBritt­annië. Dit jaar komen er ook winkels in Oostenrijk en in Dubai.

Muntplein

Vorig jaar klokte de keten af op 735 winkels, 60 procent meer dan in 2008. Nederland is nog altijd goed voor het overgrote deel van de activiteit­en. België staat voor 12 procent van de totale omzet en 26 procent van de kernwinst voor belastinge­n en afschrijvi­ngen. In ons land werken bijna 900 mensen voor Hema. De keten investeerd­e vorig jaar in een nieuwe, grotere winkel in Brussel. De vestiging aan het Muntplein verving die in de Nieuwstraa­t.

Hema noch de Belgische investeerd­er wilde tegenover De Tele

graaf reageren op vragen over de transactie.

Een nieuwe eigenaar zou een einde maken aan een jarenlang ongelukkig huwelijk met het Britse Lion Capital

 ?? © Flip Franssen/hh ?? Eind 2017 telde Hema 735 winkels in zeven landen.
© Flip Franssen/hh Eind 2017 telde Hema 735 winkels in zeven landen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium