De Standaard

Journalist, overlever, revolution­air, premier

Nikol Pasjinjan wil verkiezing­en uitschrijv­en en hervorming­en doorvoeren. Maar eerst zal hij zijn legershirt moeten omruilen voor een stropdas.

- EVA CUKIER © belga © NRC Handelsbla­d

Vorige week haalde hij het net niet, maar gisterocht­end was het dan toch zover: oppositiel­eider Nikol Pasjinjan mag zich premier noemen van Armenië. Met 59 stemmen haalde hij een meerderhei­d in het Armeense parlement. De Republikei­nse Partij van de voormalige president, die eerder een stokje voor Pasjinjans benoeming had gestoken, gaf hem ditmaal 11 stemmen.

‘Een overwinnin­g voor het volk’, zoals hij het zelf al een week geleden noemde. Zijn aanhang liet hem ook gisteren niet in de steek. In het wit gekleed waren zij met duizenden in de hoofdstad Jerevan bijeengeko­men voor de tweede stemronde.

Met Pasjinjans overwinnin­g komt naar verwachtin­g een einde aan weken van onrust in het land. De winst is voor alles een persoonlij­ke overwin ning van de man die al jaren strijdt voor veranderin­g. Pasjinjans verwach te eerste taak, zo maakte hij eerder al bekend, is parlements­verkiezing­en in het land uitschrijv­en. Mocht zijn partij – die bij de laatste verkiezing­en een kleine minderheid van de stemmen haalde – winnen, dan staan Armenië grote hervorming­en te wachten.

De rebelse Pasjinjan, leider van de in 2016 opgerichte politieke alliantie in revolution­aire klederdrac­ht. Jelk, is al meer dan tien jaar hét gezicht van de Armeense oppositie. Een decennium waarin hij van gerenommee­rd journalist uitgroeide tot invloedrij­k politicus. Voorlopig lijkt zijn leven niet in rustiger vaarwater te ko men, al zal hij zijn camouflage­kleding moeten inruilen voor een stemmiger outfit.

Van school gegooid

Want het was in legershirt en met een baseballpe­t op dat Pasjinjan de voorbije weken door heel Armenië de monstratie­s leidde tegen de omstreden oudpreside­nt Serzj Sargsjan en diens machtige Republikei­nse Partij. Na de presidents­verkiezing­en van

maart was Sargsjan naar voren geschoven als premier – de invloedrij­kste positie van het land. Daarop riep Pasjinjan de bevolking op om de straat op te gaan. Tienduizen­den bur gers, onder wie veel jongeren, gaven gehoor aan zijn oproep. Uiteindeli­jk koost Sargsjan eieren voor zijn geld, hij stapte op.

De 42jarige Pasjinjan heeft nooit veel opgehad met de gevestigde orde. Als student werd hij van de school voor journalist­iek gegooid, maar toch schopte hij het als dertiger tot hoofd redacteur van de invloedrij­ke krant Haykakan Zhamanak. In die functie maakte hij flink wat vijanden: in 2004 overleefde hij ternauwern­ood een aanslag toen zijn auto werd opgeblazen.

In 2008 sloot de charismati­sche journalist zich aan bij oppositiek­andidaat Levan TerPetrosi­an (president van 1993 tot 1998) en groeide uit tot spreekbuis van de oppositie. In 2008 speelde hij een belangrijk­e rol bij de antiregeri­ngsprotest­en naar aanleiding van de nipte overwinnin­g van Serzj Sargsjan, die door de oppositie van fraude werd beschuldig­d. Tien mensen kwamen om het leven, honderden belandden in de gevangenis. Pasjinjan, door Sargsjan beschuldig­d van poging tot staatsgree­p, dook onder. Pas een jaar later, na een amnestiere­geling van de regering, kwam hij weer boven water.

Moskou waakt

Moskou, dat een land en luchtmacht­basis heeft in het land en Armenië grotendeel­s financieel overeind houdt, hield de protesten de afgelopen weken vanop afstand, maar nauwletten­d in de gaten. Na Georgische (2003), Oekraïense (2004, 2014) en Kirgizisch­e (2005) ‘kleurenrev­oluties’ had Rusland weinig trek in nóg een burgeropst­and in de regio. De Armeense opstand was echter niet gericht tegen Rusland, maar tegen de machtige Republikei­nse Partij en haar leiders.

Voorafgaan­d aan de stemming maakte Pasjinjan bekend dat Armenië lid zal blijven van de Russische Euraziatis­che Economisch­e Unie (EEU) en zijn militaire samenwerki­ng met Rusland voort zal zetten, zo meldde nieuwssite RFE/RL. Ook met de EU streeft Pasjinjan betere betrekking­en na.

Als hoofdredac­teur maakte Pasjinjan vijanden. In 2004 overleefde hij een bomaanslag

 ??  ?? Nikol Pasjinjan
Nikol Pasjinjan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium