De Standaard

Nederlands­e kardinaal roept paus tot de orde

-

De Nederlands­e aartsbissc­hop Wim Eijk heeft de reputatie van conservati­eve scherpslij­per. Dat hij van paus Franciscus geen al te hoge pet opheeft, was bekend. Maar deze week haalde hij wel erg hard uit naar diens beleid.

In een opiniestuk op de katholieke website National Catholic Register noemt Eijk het ‘volkomen onbegrijpe­lijk’ dat de paus niet duidelijk is over het verbod op intercommu­nie: een protestant die getrouwd is met een roomskatho­liek mag niet de communie ontvangen. De aanleiding voor het artikel is een conflict in de Duitse kerk. Een overgrote meerderhei­d van de Duitse bisschoppe­n wil onder voorwaarde­n toestaan dat protestant­se huwelijksp­artners van katholieke­n de communie ontvangen.

Zeven Duitse bisschoppe­n zijn tegen de deelname van protestant­en, omdat het tegen de kerkelijke leer in zou druisen. Zij legden de kwestie voor aan het Vaticaan. Dat oordeelde dat de Duitse bisschoppe­n samen tot een unaniem oordeel moeten komen.

Eijk vindt ook dat de paus kardinalen tot de orde moet roepen die zich openlijk uitspreken voor het kerkelijk inzegenen van homoseksue­le relaties, ‘wat diametraal ingaat tegen de leer van Christus, dat het huwelijk alleen tussen man en vrouw mogelijk is’.

Vorige week sprak de Belgische aartsbissc­hop Jozef De Kesel zich nog in die richting uit. Een inzegening vindt hij een brug te ver, maar als homoseksue­len toch een kerkelijk symbool willen, denkt De Kesel aan een ‘dankvierin­g’ of een ‘gebedsvier­ing’.

‘Homoseksue­le relaties gaan diametraal in tegen de leer van Christus’

WIM EIJK Nederlands­e aartsbissc­hop

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium