De Standaard

Doe de Flipkart-bingo

- RUBEN MOOIJMAN

Een Amerikaans bedrijf neemt waarschijn­lijk een meerderhei­dsbelang in een Indiase sectorgeno­ot. Is dat belangrijk nieuws voor België? Wel als het Indiase bedrijf Flipkart heet. Want daarin heeft Bel20lid Sofina een belang van 1,14 procent. Vandaar dus dat Sofina gisteren met een stijging van 2,93 procent de grootste koersspron­g maakte binnen de index.

Volgens informatie die gisteren via verschille­nde financiële media uitlekte, zouden Walmart en Alphabet (de moedermaat­schappij van Google) samen een belang van 75 procent nemen in Flipkart, de grootste webwinkel van India. Daarmee zouden ze Amazon overtroeve­n, dat ook belangstel­ling had voor een meerderhei­dsbelang. Walmart zou 60 procent kopen en Alphabet 15 procent. De deal zou nog deze week officieel worden aangekondi­gd. De twee Amerikaans­e bedrijven zouden een prijs betalen die Flipkart op 18 tot 20 miljard dollar zou waarderen.

Dat kan voor Sofina een mooie meerwaarde betekenen. De holding kocht in 2013 ruim 1,2 miljoen aandelen van de webwinkel en kocht een jaar later nog aandelen bij. De afgelopen jaren is een deel van de participat­ie weer afgebouwd in het kader van het aandelenin­koopprogra­mma van Flipkart.

De investerin­g zou door de deal een voltreffer worden voor Sofina. De holding van de familie Boël heeft trouwens de afgelopen jaren nog heel wat investerin­gen in Azië gedaan. Er werd geld gestopt in de Chinese webkruiden­ier MissFresh, de eveneens Chinese ziekenhuis­uitbater Jiahui en de Indiase online leermiddel­enontwikke­laar Byju’s. Het zijn interessan­te diversific­aties naast vaste waarden in de portefeuil­le zoals Colruyt, Danone en satellieto­perator SES. Sofina is van oudsher een eerder discrete holding, maar is de laatste jaren actiever gaan communicer­en.

De waarde van Flipkart schommelt nogal. In november 2016 waardeerde zakenbank Morgan Stanley haar eigen participat­ie af, waaruit af te leiden viel dat de waarde van de webwinkel toen op 5 miljard dollar werd geraamd. Maar in april haalde het bedrijf ruim een miljard dollar op bij bedrijven met klinkende namen, zoals Microsoft en Ebay. Dat gebeurde tegen een waardering van 10,9 miljard euro. De participat­ie van Sofina, die toen nog een kleine 2 procent bedroeg, was op dat moment volgens KBC Securities 210 miljoen euro waard, ongeveer 4 procent van de portefeuil­le. Nu zou de participat­ie nog zo’n 135 miljoen waard zijn.

In april raamde het beurshuis dat een waardering van Flipkart op 20 miljard euro voor Sofina een impact zou hebben van 4,50 euro per aandeel. Gisteren steeg de koers van Sofina met 4,20 euro tot 147,70 euro, de hoogste koers ooit.

De deal rond Flipkart kan voor Sofina een voltreffer worden

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium