De Standaard

Een nieuwe prijs voor Cannes

In Frankrijk zijn de zeden los en de regels streng

- JEROEN STRUYS

C annes worstelt met een identiteit­scrisis. Waar te beginnen? Festivaldi­recteur Thierry Frémaux wil graag dat we het hebben over zijn verbod op selfies op de rode loper. Maandag laste hij er last minute nog een persmoment voor in. Hij praat er zo vaak over dat je enige ijdelheid zou vermoeden. Of probeert hij ons af te leiden?

Waar iedereen het over heeft, is immers Cannes’ gevecht met Netflix. Daar komt hij heel wat minder flatterend uit. Frémaux is wat van de oude stempel: hij eist dat geselectee­rde films na afloop van het festival in de Franse bioscopen uitkomen. Maar in Frankrijk zijn de zeden los en de regels streng: een film mag pas online drie jaar na de bioscoopre­lease. Dat is anachronis­tisch lang – en onmogelijk voor Netflix, waarvoor streaming net het zakenmodel is.

Er is maar één verliezer in dit wedstrijdj­e staren zonder knipperen: het filmfestiv­al van Cannes. Dat moet het nu stellen zonder de nieuwe films van Alfonso Cuarón en Paul Greengrass. En vooral: zonder

The other side of the wind,

de onafgewerk­te film van Orson Welles die nu, dertig jaar na de dood van het genie, alsnog is afgewerkt. Best wel ironisch: de heilige graal voor cinefielen wordt niet vertoond in Cannes omdat de bioscoopza­al het hoogste goed is.

Voor Netflix is het minder existentie­el. Het bedrijf stapt maar wat graag over naar festivals als Toronto en Venetië. Vooral de Mostra di Venezia heeft de voorbije jaren aan gewicht gewonnen, als hét lanceerpla­tform richting Oscars.

Pauvre Thierry blijft achter met een festival zonder Hollywoods­terren.

Maar hij heeft een punt: als Cannes tvfilms gaat spelen, kan hij zijn boîte sluiten. Dan kunnen de journalist­en net zo goed thuisblijv­en en op hun computersc­herm kijken, want de films zijn toch niet bedoeld voor het grote scherm.

Daarom een voorstel: een apart festivallu­ik voor Netflix. Nu al zijn er tal van opvangprog­ramma’s voor films die buiten de boot vallen van de hooggeplaa­tste ‘Competitie’. Naast ‘Buiten competitie’, ‘Un certain regard’, ‘La semaine de la critique’ en ‘La quinzaine des réalisateu­rs’ krijg je dan: ‘In de hotelkamer’.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium