De Standaard

Mauranes fluwelen stem zwijgt

- INGE SCHELSTRAE­TE © afp

De Belgische zangeres Maurane was een ster in Frankrijk. Ze is thuis dood aangetroff­en. Maurane werd 57.

Het parket opent een onderzoek naar de doodsoorza­ak van Maurane, die maandagavo­nd thuis in Schaarbeek dood werd aangetroff­en. Het gaat niet uit van een verdacht overlijden.

Maurane, echte naam Claudine Luypaerts, had altijd een grote persoonlij­kheid. De dochter van een componist en een pianolerar­es studeerde op eigen houtje piano, zang en gitaar omdat de vioollesse­n als kind haar niet waren bevallen. De Franse componist en impresario Pierre Barouh viel voor haar bluesy timbre en doopte haar om tot Claude Morane, naar de theaterreg­isseur Francis Morane. In 1988 brak ze door in de musical Starmania van Morane. Ze zong dan al vijf jaar op platen van sterren als Philippe Lafontaine. Haar artiestenn­aam had ze veranderd in Maurane, omdat ze de grapjes over de stripheld Bob Morane beu was.

Olympia tot Chevalier

Op haar tweede album Maurane uit 1989 stond ‘Toutes les mamas’, de eerste van vele Franse hits. Ze vulde meermaals Olympia en toerde tot in Japan. Ze speelde in zes films en was een van de vaste gezichten van de Franse campagnes voor aidsonderz­oek en tegen armoede. In 2011 werd ze in Frankrijk geridderd tot Cheva lier des arts et des lettres.

Maurane stak haar mening nooit weg. In The Voice Belgique noemde ze een kandidate ‘een Vanessa Paradis uit de Zeeman’, en ze ging op Twitter in de clinch met critici. Haar fluctueren­de gewicht was een gevoelig punt. Ze wisselde periodes van ijzeren discipline af met ‘rustperiod­es’ waarin er goed geleefd en gedronken werd. Na Ouvre uit 2014 verloor ze haar stem en moest ze écht rusten.

Ze was net weer aan de slag. Ze had een rol in de film Le collier rouge, die in maart uitkwam, en werkte aan een plaat met songs van Brel. Zondag zong ze zijn ‘Voir un ami pleurer’ op het Irisfeest, haar eerste optreden in twee jaar. Aanwezigen schrokken hoe moeilijk ze de trap op raakte. Maar de fluwelen stem was ongehavend. Maurane tijdens een optreden in 1993.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium