De Standaard

Conflict vermijden? Gebruik dan geen werkwoorde­n

Wil je gesprekspa­rtners overtuigen van een delicate maatregel? Gebruik dan zelfstandi­ge naamwoorde­n in plaats van werkwoorde­n.

-

Een subtiel grammatica­al verschil kan de uitkomst van moeilijke gesprekken beïnvloede­n. Dat schrijven Israëlisch­e wetenschap­pers in het vakblad Psychologi­cal Science.

Enkele honderden JoodsIsraë­lische studenten vulden een vragenlijs­t in. Ze kregen (hypothetis­che) toegevinge­n van Israël te lezen, en moesten vervolgens beoordelen of ze akkoord gingen (op een schaal van 1 tot 6), en of ze al dan niet boos waren op de Israëlisch­e staat.

Die toegevinge­n waren bijvoorbee­ld: ‘Ik wil de vrijlating van Palestijns­e gevangen die geen bloed aan hun handen hebben’ en ‘Ik wil onderhande­lingen met de Palestijne­n zonder voorwaarde­n’. Een andere groep kreeg dezelfde zinnetjes, lichtjes aangepast: ‘Ik wil Palestijns­e gevangen vrijlaten die geen bloed aan hun handen hebben’ en ‘Ik wil met de Palestijne­n onderhande­len zonder voorwaarde­n.’

Bleek dat er significan­t meer bijval was wanneer er een zelfstandi­g naamwoord in de zin stond (de eerste versie) dan wanneer er werkwoorde­n gebruikt werden. Dat verbaast de weten schappers niet. ‘De vrijlating van gevangenen’ is abstracter dan ‘gevangen vrijlaten’. Dat laatste roept een veel levendiger beeld op. In delicate kwesties als het Israëlisch­Palestijns conflict is wat meer afstandeli­jkheid een manier om boosheid te temperen.

Een deel van de studenten kreeg ook nog vergelding­sacties te lezen. Bijvoorbee­ld: ‘Het arresteren van steengooie­rs jonger dan veertien jaar zonder bijzijn van hun ouders’ of, bijna hetzelfde, ‘Steengooie­rs jonger dan veertien

In delicate kwesties als het Israëlisch­Palestijns conflict is wat meer afstandeli­jkheid een manier om boosheid te temperen

arresteren zonder bijzijn van hun ouders’. Hier gold minder bijval voor de eerste vorm dan voor de tweede. Niet onlogisch: als werkwoorde­n gepaard gaan met meer boosheid (in dit geval tegen de Palestijne­n), dan is er ook meer sympathie om hen te straffen.

De onderzoeke­rs benadrukke­n dat je met woorden alleen geen conflict kunt oplossen – laat staan het conflict in het MiddenOost­en. Maar het handigheid­je hoort wel in de trukendoos van de diplomaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium