De Standaard

Injectie helpt tegen gehoorverl­ies

Het klinkt te mooi om waar te zijn: spuit zout water in hun middenoor en muizen worden na een luide knal toch niet volledig doof. Maar blijf toch maar uw oordopjes meenemen naar popconcert­en.

- PIETER VAN DOOREN

Uw gehoor zit ingewikkel­d in elkaar. Alles begint bij uw trommelvli­es, dat meetrilt met het geluid dat uw oren bereikt. Achter dat trommelvli­es zit een mechanisch­e overbrengi­ng, die de trillingen doorgeeft aan een volgend vlies, het ‘ovaal venster’ van uw slakkenhui­s. Die overbrengi­ng compenseer­t voor de verschille­nde weerstand van lucht en water, via de beroemdste botjes in het menselijke lichaam: hamer, aambeeld en stijgbeuge­l. Het slakkenhui­s is een lange zak vloeistof, netjes opgerold tot huisjessla­kvorm. De luchttrill­ing zet zich daarin voort als een vloeistoft­rilling – klotsend water, zeg maar. Dat doet weer de haartjes bewegen die op de binnenkant van de waterzak groeien. En die gedragen zich als de naald van een antieke platenspel­er: ze zetten hun beweging om in een elektrisch stroompje. Die stroompjes reizen dan via zenuwvezel­s naar uw hersenen.

Een luide knal brengt schade toe aan die haartjes. Te veel en te vaak hard geluid, en ze sterven het ene na het andere af. Je bent doof.

Onderzoeke­rs van de Universite­it van ZuidCalifo­rnië bouwden nu een minuscuul toestellet­je – een optischeco­herentieto­mograaf – waarmee ze bij levende muizen konden binnenkijk­en in die met vocht gevulde zak van het slakkenhui­s. Ze zagen dat hard geluid niet enkel schadelijk was voor de voelhaartj­es, maar dat er zich ook extra vocht vormt. Dat zorgt ervoor dat niet enkel de haartjes, maar ook de eraan gekoppelde zenuwcelle­n afsterven. U kent die overdruk als het tuiten na een luidruchti­g concert.

Bermbom

Zelfs als er nog een paar haartjes blijven werken, maar de zenuwen erachter zijn afgestorve­n, bereiken er geen geluidssig­nalen uw hersenen. Schade aan de voelhaartj­es is definitief, maar de on derzoekers denken dat ze na een oorverdove­nde knal toch nog zenuwcelle­n kunnen redden. Die sterven niet meteen bij de knal af: de opbouw van extra vocht in het slakkenhui­s vergt een paar uur.

In die tussentijd spoten de onderzoeke­rs het middenoor – de ruimte tussen trommelvli­es en slakkenhui­s – vol met een oplossing met veel zout en suikers. Via osmose zoog die vloeistof vocht uit het slakkenhui­s weg, en herverdeel­de meteen ook de overmaat kalium in dat vocht.

Resultaat bij hun proefmuize­n: de helft tot twee derde van het verlies aan zenuwcelle­n kon voorkomen worden, zo rapportere­n de onderzoeke­rs in de Proceeding­s of the National Academy of Sciences. Maar of die geredde zenuwen ook tot een gered gehoor leiden, moeten ze nog formeel bewijzen.

Aan tests bij mensen zijn ze nog lang niet toe. Maar, zegt onderzoeks­leider John Oghalai in een persmedede­ling: ‘Ik kan me voorstelle­n hoe soldaten een flesje met onze suiker en zoutoploss­ing bij zich dragen en dat in hun oor spuiten na de ontploffin­g van een bermbom in hun buurt.’

Schade aan de voelhaartj­es is definitief, maar de onderzoeke­rs denken dat ze na een oorverdove­nde knal toch nog zenuwcelle­n kunnen redden

 ?? © Juemei Wang ?? Een rij voelhaartj­es, met de (oranje) verbinding naar de zenuw.
© Juemei Wang Een rij voelhaartj­es, met de (oranje) verbinding naar de zenuw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium