De Standaard

‘In de gevangenis zijn zij de meest kwetsbaren’

-

Het UPC SintKamill­us Bierbeek krijgt de eerste Belgische afdeling voor de langdurige behandelin­g en herintegra­tie van geïnternee­rden met een verstandel­ijke beperking.

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is het uitermate belangrijk dat geïnternee­rden de juiste behandelin­g krijgen. ‘In de gevangenis zijn zij de meest kwetsbare bewoners’, zegt hij.

België staat bekend als zwakke leerling op het gebied van internerin­g. In 2014 verbleven 1.100 criminelen met een geestessto­ornis in de gevangenis, in plaats van een gespeciali­seerde instelling. In vier jaar tijd is dat aantal gehalveerd naar 550. Geens wil met zijn masterplan de komende jaren 860 nieuwe plaatsen creëren voor geïnternee­rde personen, buiten het gevangenis­wezen.

‘Ons opvangcent­rum heeft een dubbele taak, van verzorging en veiligheid’, zegt algemeen directeur Hendrik Van Malderen. ‘Met veiligheid bedoelen we niet alleen de veiligheid van de omgeving, maar ook van de patiënten zelf.’

Volgens Van Malderen krijgen zwakbegaaf­de patiënten met een internerin­gsstatuut het zwaar te verduren in de buitenwere­ld.

‘Geïnternee­rden dragen zowel het stigma van mentale patiënt als crimineel met zich mee’, zegt Van Malderen. ‘Historisch gezien konden ze niet veel rekenen op sympathie. Daar komt de laatste jaren veranderin­g in. Waar een klassieke gevangenis werkt met cipiers en eenzame opsluiting, focussen onze medewerker­s op een strikte dagstructu­ur en groepsdyna­miek.’

Goede relatie

‘Geïnternee­rden dragen zowel het stigma van mentale patiënt als van crimineel met zich mee’

‘Ook een goede relatie tussen patiënt en verzorger is belangrijk. Dat helpt niet alleen bij de behandelin­g, maar voorkomt mogelijke incidenten. Om die band te creëren, werken we ook met ervaringsd­eskundigen: patiënten uit andere afdelingen. Zo leren de geïnternee­rden dat hun problemati­ek niet zo onbehandel­baar is als ze zelf denken’, zegt Van Malderen.

HENDRIK VAN MALDEREN Directeur SintKamill­us Bierbeek

De nieuwe afdeling is niet bedoeld als eindstatio­n. ‘Deze groep zou moeten doorstrome­n naar een geschikte woonvorm en werksituat­ie’, zegt Geens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium