De Standaard

RUDY DE LEEUW EN LARS VANDE KEYBUS

- Voorzitter ABVV & economisch adviseur ABVV. Een inkomen van 2.300 euro is het minimum om waardig te kunnen leven.

Ive Marx vraagt zich in zijn column af of we de minimumlon­en niet moeten verlagen (DS 8 mei). Het getuigt van cynisme om uitgereken­d deze week zo’n stelling te poneren. Uit een grootschal­ige gezinsenqu­ête die in opdracht van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) werd uitgevoerd, bleek maandag dat ‘een groeiende groep aan de onderkant van de middenklas­se het niet meer rooit’. Eén op de vijf Vlaamse gezinnen kan zich geen onverwacht­se uitgave van duizend euro permittere­n.

Het is vanuit dat soort vaststelli­ngen dat we pleiten om het minimumloo­n te verhogen. Economen hebben de neiging om in hun maatschapp­elijke analyses te vertrekken vanuit de behoeftes van ‘de markt’. Wij draaien de redenering om. Moet de economie niet vertrekken vanuit de behoeften van haar burgers? Wij onderzocht­en wat het inkomen moet zijn van een individu om waardig te kunnen leven. Een inkomen van 2.300 euro is daarvoor de ondergrens, ofwel een uurloon van 14 euro. Waarom zouden we daar niet naartoe werken? Waarom worden lonen steeds gezien als een variabele die aangeschro­efd moet worden op maat van de economie? En niet als een middel om het welzijn van mensen te verhogen?

Schandalig rijk

Als we het toch over economisch­e wetenschap hebben: misschien moeten economen eens nagaan waarom onze lonen de productivi­teit niet langer volgen. In mensentaal: we produceren steeds meer, maar de winsten die daaruit volgen, worden niet langer gelijk verdeeld tussen arbeid (lonen) en kapitaal (winsten). De lonen lopen in België sinds 1996 zo’n kleine 10 procent achter op de productivi­teit. In het verleden evolueerde­n ze gelijk. Zo groeit er een kloof tussen hen die bezitten en hen die werken. Dat klinkt misschien uiterst marxistisc­h (naar die andere Marx), maar Wie?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium