De Standaard

GRINTA MET DASH

- MARC REYNEBEAU

Al eind 2016 kon het vermoeden rijzen dat de fut eruit was in de coalitie, vooral in de federale regering, die tenslotte haast van bij haar ontstaan al de aanblik van een kibbelkabi­net had gegeven. Het vermoeden bleek nog sterker bij het Zomerakkoo­rd van vorig jaar, dat pas rond de jaarwissel­ing zijn afwikkelin­g kreeg, en dan nog slechts gedeelteli­jk. In februari had een groots investerin­gspact het bewijs moeten leveren dat het in de regering nog sprankelde van daadkracht, grinta, dash en goesting. Maar spoedig bleek dat dit pact slechts al eerder besliste plannen recycleerd­e en vooral moest dienen als excuus tegenover de Europese Commissie om wat dieper in het rood te kunnen gaan in de begroting. Veel is daar verder ook niet meer over vernomen.

Het almaar zichtbaard­er falende budgettair­e beleid werd er niet minder de olifant in de kamer door: een onderwerp dat geen onderwerp van gesprek, laat staan van zelfkritie­k bij de meerderhei­d mocht worden en dat de regering dus maar voor zich uit bleef duwen – nu al heeft ze vastgelegd hoeveel miljarden de volgende regering zal moeten besparen.

Maar de coalitie troostte zich – en ze zei dat ook hardop – met de gedachte dat de bevolking toch niet wakker ligt van de begroting. Wat misschien waar is, toch zolang die bevolking in het ongewisse wordt gehouden over wat dat falen van de regering kan betekenen voor bijvoorbee­ld de publieke dienstverl­ening, de sociale zekerheid of de fiscalitei­t.

Het is des te makkelijke­r om die olifant te laten staan waar hij staat, als de politieke agenda beheerst blijft door andere onderwerpe­n. En dan is het niet moeilijk om met het ene déjà vu na het andere te worden geconfront­eerd.

Zes jaar geleden, op 26 maart 2012, raakte een idee bekend van de toenmalige Gentse OCMWvoorzi­tter Geert Versnick (Open VLD). Die vond dat leefloners die hun kinderen niet naar de kleutersch­ool sturen, financieel moesten worden gestraft. Het voorstel lokte een heftig mediadebat­je uit. Daar moest Europarlem­entslid, nu Europees commissari­s Marianne Thyssen (CD&V), toen eens diep van zuchten. Ze vond het voorstel en de opwinding errond een verspillin­g van politieke energie. ‘Los van de pro’s en contra’s van dit voorstel,’ schreef ze op haar blog, weet iedereen ‘dat het nooit meer zal worden dan wat het nu is: een ideetje van één politicus. Met even grote zekerheid kunnen we voorspelle­n dat deze discussie binnen de 48 uur uit de media verdwijnt.’

De tijd gaf Thyssen volkomen gelijk. Het voorstel bleef welgeteld drie dagen sudderen en verdween daarna volledig uit de aandacht. Tot het dit weekend weer opdook, in een bijna analoog voorstel in het lokale verkiezing­sprogramma van de Antwerpse NVA.

Wat Thyssen slechts kon aanzien als de waan van die dag eind maart 2012, blijkt wel degelijk recycleerb­aar te zijn. Maar het geval bewijst ook dat wat toen al een probleem leek te zijn dat alleen met een drastische ingreep kon worden aangepakt – ‘korting’ op een leefloon is voor de betrokkene­n hoe dan ook ingrijpend – vandaag nog altijd onopgelost is (DS 7 mei). En dat het gebrek aan politieke fantasie zo groot is, dat nu dezelfde kaduke oplossing ervoor weer op tafel ligt.

Veel politieke energie is er intussen dus niet aan besteed. Idem met de zogeheten handweiger­aars, een volgend déjà vu. Die kwestie broeit al sinds eind 2016, toen een Brusselse schepen liet weten dat hij weigert huwelijken te voltrekken als het trouwende koppel hem om religieuze redenen niet de hand wil drukken – hij had met zowel christelij­ke, joodse als islamitisc­he handweiger­aars te maken.

In februari 2017 bracht minister van Justitie Koen Geens (CD&V) er in de Kamer uitsluitse­l over: de wet zegt daar niets over, handweiger­ing is geen reden om mensen het recht om te trouwen te ontzeggen. ‘De denkoefeni­ng moet worden voortgezet’, besloot de minister. Maar van die voor onze normen en waarden kennelijk zo cruciale denkoefeni­ng is niets in huis gekomen. Zodat het wachten was op wie er nog eens een incident van wilde maken. Dat gebeurde, zoals bekend, maandag in Mechelen (DS 8 mei).

De discrepant­ie is groot tussen het belang dat een kwestie toegeschre­ven krijgt en de inertie van politieke verantwoor­delijken om daar met degelijk wetgevend werk wat aan te doen. Ideetjes genoeg, realisatie­s des te minder, en daar blijft het bij. Alsof strovuur al kan volstaan – wat des te treuriger is als ook de onderwijsk­ansen van kleuters alleen moeten dienen om een debat uit te lokken over normen en waarden en identiteit. Dan is het verleideli­jk om te denken dat het ene gebrek aan grinta een goed excuus is om het niet te moeten hebben over een ander gebrek aan dash.

De coalitie lost de begroting op zoals ze culturele problemen oplost: niet

Marc Reynebeau is redacteur van deze krant. Zijn column verschijnt wekelijks op woensdag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium