De Standaard

Vlaanderen pikt geheimdoen­erij Airbnb niet langer

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

Vlaanderen vraagt de adressen van panden op Airbnb, maar het onlineplat­form zegt dat het daarmee de privacy van gebruikers schendt.

BRUSSEL I Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (NVA) is het beu dat Airbnb weigert adressen aan de overheid te geven van panden die via het online platform verhuurd worden. Gisteren heeft de overheidsd­ienst Toerisme Vlaanderen Airbnb in gebreke gesteld. ‘We geven Airbnb de kans om uit de grijze zone te treden. Doen ze dat niet, dan is dit de eerste stap naar een proces’, zei de minister in

Het Nieuwsblad, dat het nieuws gisteren bracht.

Airbnb heeft de laatste jaren ook in Vlaanderen een steile opmars gemaakt. Volgens de laatst beschikbar­e cijfers van het verhuurpla­tform waren er tussen augustus 2016 en augustus 2017 6.000 mensen in Vlaanderen die een pand via Airbnb beschikbaa­r hebben gesteld. In die periode boekten er 339.000 gasten via Airbnb, 54 procent meer dan een jaar ervoor.

Wie een woning beschikbaa­r stelt, moet dat sinds 1 april 2017 volgens het nieuwe Vlaams logiesdecr­eet verplicht aanmelden. Bovendien moeten alle toeristisc­he logies aan zeven basisvoorw­aarden voldoen, zoals over een brandveili­gheidsatte­st beschikken.

Maar in de praktijk valt dat amper te controlere­n – en te bestraffen – omdat Airbnb geen gegevens (adressen) over de panden vrijgeeft.

Steekproev­en

Toerisme Vlaanderen doet zijn controles via steekproev­en. ‘We vragen de gegevens van alle panden in een bepaalde gemeente op om die dan te controlere­n’, zegt Geert Martin, diensthoof­d kwaliteit.

Maar zo’n steekproef is te breed, vindt Airbnb. Volgens een advocaat die het bedrijf bijstaat, moet er ‘case per case’ worden gekeken of bepaalde gegevens van verhuurder­s ‘relevant zijn’ om te mogen delen. Airbnb voelt zich gesterkt door een advies van de Privacycom­missie dat een steekproef proportion­eel en duidelijk afgebakend moet zijn. Dat is nu niet het geval, vindt Airbnb. Voor Toerisme Vlaanderen ‘is het logiesdecr­eet duidelijk en concreet genoeg om alle logiesgege­vens in een stad of gemeente op te mogen vragen’.

Voorlopig blijft Vlaanderen dus tandeloos. Controles komen er alleen na specifieke klachten of aanleiding­en. Zo trok Vlaanderen vorige week de vergunning in van een Airbnbpand in Gent, nadat het in De Gentenaar een artikel had gelezen over overlast met toeristen in het pand. ‘Maar dat is een heel inefficiën­te manier om aan de gegevens van toeristisc­he panden te komen’, geeft Martin toe. Het verklaart waarom er nog maar vijf Airbnblogi­es door Vlaanderen zijn afgekeurd sinds het logiesdecr­eet vorig jaar van kracht werd.

Airbnb krijgt nu eerst de kans om zich te verdedigen. Te huur op Airbnb: een flat in Antwerpen. Maar waar precies?

Vlaanderen blijft tandeloos in controle Airbnbpand­en omdat het geen adressen krijgt

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium