De Standaard

Totaal voorafbeta­lingen bedrijfsbe­lasting sedert 1 januari

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

BRUSSEL I Ondanks de daling van het tarief voor de vennootsch­apsbelasti­ng hebben bedrijven tijdens het eerste kwartaal ruim 2 miljard euro meer voorafbeta­ald dan in dezelfde periode vorig jaar.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) pakte er gisteren graag mee uit. Hij vond de tijd rijp om de veelgehoor­de kritiek te pareren dat de lagere vennootsch­apsbelasti­ng een gat in het overheidsb­udget zal slaan. De belasting daalde van 33,99 naar 29 procent en specifiek voor kmo’s naar 20 procent.

Van Overtveldt erkende dat de forse stijging niet meteen een volledig beeld geeft op de uiteindeli­jke inkomsten uit de vennootsch­apsbelasti­ng. Maar hij is ervan overtuigd dat er geen sprake zal zijn van een gat in de schatkist door die belastingv­erlaging. En hij voegde er nog aan toe dat de lagere belasting niet alleen goed is voor de overheidsf­inanciën, maar ook voor de economie omdat ze volgens hem zuurstof geeft aan de bedrijven.

Niet iedereen reageert even enthousias­t. Jef Wellens, belastinge­xpert bij Wolters Kluwer, vreest dat de overheid de bedrijven gebruikt om op korte termijn de begroting op te smukken. Door de kleine lettertjes komt de belastingv­erlaging op korte termijn eigenlijk neer op een belastingv­erhoging voor de bedrijven, vindt hij. Bedrijven betalen al jaar en dag een groot stuk van hun belastinge­n op voorhand. Wachten ze tot de afrekening van hun belastinga­angifte, dan krijgen ze als ‘boete’ een belastingv­ermeerderi­ng. Nadat het boetetarie­f vorig jaar werd verdubbeld, was er dit jaar nog eens een verdrievou­diging van 2,25 procent naar 6,75 procent. Het werkt als een hefboom, verklaart Wellens. Al ten tijde van de verdubbeli­ng vorig jaar zag hij het als een staaltje van platte belastingv­erhoging.

Niet te vlug victorie kraaien

De Nationale Bank voorspelde in haar jongste jaarversla­g enkele weken geleden al dat de voorafbeta­lingen van de bedrijven in 2018 zullen stijgen door het optrekken van de belastingv­ermeerderi­ng door de regering. Zo liet de bank tussen de regels verstaan niet te vlug victorie te kraaien omdat er meer voorafbeta­ald wordt.

Er werd meteen aan toegevoegd dat de inkomsten uit de vennootsch­apsbelasti­ng ook stijgen dankzij de verbeterin­g van de economisch­e conjunctuu­r en de impact daarvan op de bedrijfswi­nsten. Economen zoals Gert Peersman van de UGent en Ivan Van de Cloot van de denktank Itinera vinden het hoe dan ook veel te vroeg voor conclusies.

Een evaluatie over de budgettair­e neutralite­it van de hervorming maak je niet door alleen te kijken naar de inkomsten, vindt Van de Cloot. ‘Je moet uitzuivere­n wat de impact is van de conjunctuu­r en van veel andere factoren’.

Peersman zou zich ook hoeden om al verregaand­e conclusies te verbinden aan de fiscale opbrengst in het eerste kwartaal. Temeer omdat het tarief en de aftrekpost­en sinds begin dit jaar veranderd zijn. Hij sluit niet uit dat de komende kwartalen de voorafbeta­lingen sterk kunnen schommelen. ‘Pas na een jaar kun je daar iets meer over zeggen.’ Dan kan op basis van de eigenlijke bedrijfswi­nst de definitiev­e afrekening wordt gemaakt.

Al zou Peersman het straf vinden dat de opbrengst dit jaar lager zou liggen. ‘Alleen al door conjunctuu­r moeten de inkomsten uit de vennootsch­apsbelasti­ngen veel hoger liggen.’

‘Door de kleine lettertjes komt de belastingv­erlaging op korte termijn eigenlijk neer op een belastingv­erhoging voor de bedrijven’

JEF WELLENS Belastinge­xpert bij Wolters Kluwer

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium