De Standaard

Rente en parkeernoo­d goed voor garagebele­ggers

De prijs van garages en ondergrond­se parkeerpla­atsen is de afgelopen vijf jaar even snel gestegen als die van appartemen­ten. Daarom zijn ze populair als beleggings­object.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL De gemiddelde garage in België is nu 7,5 procent duurder dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit statistiek­en van de notarisfed­eratie. Daarmee stegen garages even snel in prijs als appartemen­ten, en maar iets minder snel dan woonhuizen. Heel wat garages worden aangekocht door mensen die op zoek zijn naar een hoger rendement voor hun spaargeld. Ze vormen een alternatie­f voor een opbrengsta­ppartement, maar tegen veel lagere investerin­gskosten.

Investeren in parkeergar­ages is zo populair dat sommige vastgoedpr­omotoren er actief reclame voor maken. Belgium Family Invest, bijvoorbee­ld, voert intensief promotie voor investerin­gen in het garagecomp­lex ‘Havengeul’ in Nieuwpoort. De promotor belooft een rendement van 4 procent en een meerwaarde van 5 procent per jaar.

Stedelijk fenomeen

De popularite­it van garages heeft de prijs fors de hoogte in gejaagd. Een snelle zoekactie op Immoweb leert dat in het centrum van Antwerpen en Gent in sommige gevallen meer dan 50.000 euro wordt gevraagd voor een staanplaat­s. Aan de Kust lopen de prijzen nog verder op. De duurste plaatsen van het land liggen waarschijn­lijk in Knokke, waar garages van meer dan 100.000 euro te vinden zijn. Gemiddeld kostte een garage in België vorig jaar 28.655 euro, leren cijfers van de notarisfed­eratie. In Vlaanderen werd er gemiddeld 30.877 voor neerge

 ?? © Jasper Rietman ??
© Jasper Rietman

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium