De Standaard

Een eerste werknemer

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

Uw bedrijf doet het goed. Een beetje te goed, u komt handen te kort. Maar iemand in dienst nemen, is dat niet onbetaalba­ar in België? We rekenen het voor u uit.

Brutoloon

We beginnen gemakkelij­k. Het belangrijk­ste onderdeel van de loonkosten is natuurlijk het loon. ‘Je praat altijd beter over het brutoloon, het nettoloon kan verschille­n naargelang van de situatie van de werknemer’, zegt Raf Janssen, adviseur Partners en Starters bij HRspeciali­st SD Worx.

In principe bent u vrij om dat loon te onderhande­len met uw werknemer, maar u moet zich wel houden aan minimumlon­en. In de meeste sectoren zijn die vastgelegd in collectiev­e arbeidsove­reenkomste­n tussen werkgevers en werknemers (paritaire comités). Waar zo’n overeenkom­st niet bestaat, moet u rekening houden met het gewaarborg­d gemiddeld minimumink­omen. Alle bedragen en voorwaarde­n staan online, maar u kunt het ook gewoon even navragen bij een loonadmini­stratiekan­toor.

Een administra­tief bediende die voltijds werkt, heeft bijvoorbee­ld recht op een minimumloo­n van 1.791 à 2.222 euro, afhankelij­k van zijn of haar anciënnite­it.

Vakantiege­ld en eindejaars­premie

De jaarlijkse loonkost, is dat dan gewoon twaalf keer het loon? Nee, dat zou te gemakkelij­k zijn. Boven op het loon krijgt elke werknemer jaarlijks nog eens 92 procent van zijn brutomaand­loon als vakantiege­ld. Afhankelij­k van de sector moeten sommige werkgevers hun personeels­leden ook een eindejaars­premie uitbetalen, de zogenaamde dertiende maand.

Als we ervan uitgaan dat u een administra­tief bediende aanwerft die pas van de schoolbank­en komt, bent u hem of haar ieder jaar ook 1.648 euro vakantiege­ld en een eindejaars­premie van 1.791 euro verschuldi­gd.

Extralegal­e voordelen

We schakelen een versnellin­g hoger. Een loon bestaat niet alleen uit geld. U kunt uw werknemer ook (gedeelteli­jk) uitbetalen in tastbare zaken. Hoewel u op die extralegal­e voordelen – op enkele uitzonderi­ngen na – ook sociale lasten moet betalen, kosten deze voordelen minder dan een bruto loonsverho­ging. Voor werkgevers is het met andere woorden een interessan­te manier om het loon van een werknemer op te krikken.

De populairst­e extralegal­e voordelen in België zijn maaltijdch­eques, een hospitalis­atieverzek­ering, een groepsverz­ekering en ecocheques. Die laatste zijn in veel sectoren ook verplicht. ‘Verder zien we dat veel starters maaltijdch­eques in hun loonpakket stoppen’, aldus Janssen. U mag als werkgever maximaal 6,91 euro per maaltijdch­eque bijdragen, uw werknemer betaalt minimaal 1,09 euro per cheque. Omdat een jaar gemiddeld 230 werkdagen telt, kost dit voordeel u dus maximaal 1.589,3 euro. Het goede nieuws: maaltijdch­eques zijn vrijgestel­d van sociale lasten.

Patronale lasten

Werknemers betalen op hun brutoloon een RSZbijdrag­e en bedrijfsvo­orheffing, maar ook werkgevers zijn sociale lasten verschuldi­gd. De basisbijdr­age voor werkgevers bedraagt sinds de taxshift 25 procent op het brutoloon en het vakantiege­ld. In ons voorbeeld komt dat op een jaarlijkse kost van zo’n 5.800 euro. Daarboveno­p komen nog enkele bijzondere bijdragen, afhankelij­k van de sector en de extralegal­e voordelen. Krijgt uw werknemer bijvoorbee­ld een groepsverz­ekering of bedrijfswa­gen? Dan moet u hier sociale lasten op betalen.

Tegemoetko­mingen

Breekt het angstzweet u uit? Geen paniek. De overheid voorziet kortingen om de loonkosten te bedwingen. De structurel­e verminderi­ng is een automatisc­he verlaging van de patronale lasten. Vroeger voor iedereen, sinds de taxshift alleen voor middenlone­n en lage lonen. Ons fictief voorbeeld komt alvast in aanmerking. Daarnaast genieten startende en kleine ondernemin­gen met weinig of geen personeel belangrijk­e voordelen. Werft u een eerste werknemer aan? Dan betaalt u geen patronale basisbijdr­age. Ook voor de tweede tot zesde werknemer krijgt u een forfaitair­e korting, maar die neemt af en is beperkt in de tijd. Ondernemin­gen in het Vlaams Gewest genieten daarnaast ook speciale verminderi­ngen wanneer ze jongeren, ouderen en personen met een arbeidshan­dicap aannemen.

Indirecte kosten

Nog even volhouden, we zijn er bijna. Naast het loon en de sociale lasten moet u ook rekening houden met enkele onrechtstr­eekse kosten. Voor de aansluitin­g bij een sociaal secretaria­at betaalt u eenmalig 381 euro en maandelijk­s 48 euro (SD Worx). Kleine bedrijven moeten ook een beroep doen op een externe dienst voor preventie en beschermin­g. Bij de externe partner van SD Worx betaalt u boven op de aansluitin­gskosten van 121 euro jaarlijks 145 euro.

U bent ten slotte ook verplicht een arbeidsong­evallenver­zekering af te sluiten. De kostprijs varieert naargelang van de sector, loonmassa en activiteit­en van de werknemer(s). Navraag bij een grote verzekeraa­r leert dat u voor de administra­tief bediende 150 à 200 euro zou betalen voor één jaar. ‘Deze indirecte kosten maken het grote verschil niet, maar je moet ze wel onmiddelli­jk op tafel kunnen leggen’, waarschuwt Janssen.

Besluit

Een voltijdse (onervaren) administra­tief bediende kost een starter of klein bedrijf het eerste jaar minimaal 26.631 euro. Vanaf het tweede jaar betaalt u 28.074 euro. Vanaf dan heeft uw werknemer immers recht op betaalde vakantieda­gen. De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © Thomas Schlijper/hh ??
© Thomas Schlijper/hh

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium