De Standaard

Air FranceKLM vs Lufthansa

Gaat u voor Duitse efficiënti­e of FransNeder­landse stakingsgo­lven? De passagiers hebben hun keuze gemaakt. Nu de beleggers nog.

- NICO TANGHE

‘Als een vooruitkij­kende kapitalist in 1903 aanwezig was geweest bij de eerste vlucht in Kitty Hawk, had hij zijn opvolgers een grote gunst bewezen door Orville (een van de gebroeders Wright, red.) neer te schieten.’ Dat schreef superbeleg­ger Warren Buffett in 2007 over de luchtvaart­industrie. Volgens hem hebben vliegmaats­chappijen veel kapitaal nodig om te groeien, maar blijft het rendement vaak achter. Air FranceKLM is daar vandaag een mooi voorbeeld van. Een winstwaars­chuwing, een vertrekken­de topman en daarboveno­p nog de Franse staat die zijn steun dreigt op te zeggen als er niet snel een loonakkoor­d komt: de FransNeder­landse luchtvaart­maatschapp­ij zit in een diepe crisis.

Toeval is dat niet. Sinds de fusie in 2004 bedroeg het koersverli­es van Air France-KLM 41 procent. Tegenover begin dit jaar daalde de koers zelfs met 45,7 procent. Het Duitse Lufthansa, dat een vergelijkb­aar verdienmod­el heeft, beperkte het verlies in diezelfde periode tot 18,2 procent.

Volgens Johannes Braun, analist bij MainFirst Bank, heeft het verschil vooral te maken met het sociaal klimaat. Bij Lufthansa heerst sinds vorig jaar vrede op de werkvloer, bij Air France is het al jaren oorlog. Na de recente stakingsac­ties bij Air FranceKLM zei de Franse minister van Transport, Elisabeth Borne, gisteren veelzeggen­d: ‘Ik maak mij zorgen over de toekomst van Air France, dat veel minder concurrent­ieel is dan KLM en andere Europese rivalen.’

Ook de luchthaven­belasting speelt een rol. In Frankrijk stijgen de heffingen voor vliegmaats­chappijen. Op de luchthaven­s waar toestellen van Lufthansa landen, daalt de luchthaven­belasting of blijft de heffing gelijk. Volgens analisten komt dat doordat de maatschapp­ijen van de Lufthansag­roep, zoals Swiss Air en Austrian Airlines, een betere onderhande­lingsposit­ie hebben. Ze kunnen dreigen vaker in Frankfurt te landen als Wenen de luchthaven­belasting wil verhogen. Tussen Amsterdam en Parijs is zoiets lastiger.

Ook de schulden van Air FranceKLM spelen mee. Over de eerste drie maanden van dit jaar wist KLM de operatione­le winst te verdubbele­n van 30 naar 60 miljoen euro. Bij moederbedr­ijf Air France daarentege­n schoot het verlies van 57 miljoen naar 178 miljoen euro door de aanhoudend­e stakingen. Ook de kosten op jaarbasis stijgen met 2,1 procent.

Air France moet dringend meer geld zien te verdienen. En ook wat dat betreft, kunnen ze aan Lufthansa een voorbeeld nemen. Daar is rendabilit­eit en kosteneffi­ciëntie het hoogste goed. Het is de hoofdreden waarom de gevreesde synergie met onder meer Brussels Airlines, de enige dochter die vorig jaar tegenvalle­nde winst boekte, definitief lijkt ingezet. Dat leidt tot onrust bij de bonden in Zaventem.

Al is er altijd hoop. Warren Buffett besloot onlangs toch nog in drie Amerikaans­e luchtvaart­maatschapp­ijen te investeren. ‘Ze hadden een slechte twintigste eeuw, maar ik verwacht beterschap’, zei hij tegen nieuwszend­er CNBC.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium