De Standaard

Geef de juiste God de schuld

Michiel Hendryckx ziet de mens niet als een bedreiging voor de natuur. Daar kijkt TOM HANNES van op. Wat met het ozongat, de uitdunning van het dierenrijk en de gevolgen van CO2uitstoo­t?

- Wie? Therapeut en auteur van onder meer ‘Een kleine meditatieg­ids’ (Pelckmans). Wat? De analogie tussen onze verhouding tegenover de natuur en de christelij­ke erfzonde loopt mank.

dS Weekblad sloot vorig weekend af met de column van fotograaf Michiel Hendryckx (DS 5 mei). Hij mijmerde over een foto die hij gemaakt had van een ooievaarsn­est boven op een gekruisigd­e Christus. Het nest leek op een woekerende doornenkro­on. Dat prikkelde Hendryckx tot een beschouwin­g over de relatie tussen religie en natuur. De foto is prachtig, de mijmeringe­n zijn bedenkelij­k. Hendryckx steekt van wal tegen ‘de ecologie als surrogaatg­odsdienst’. Hij ziet in de milieucris­is ‘het equivalent van die vreselijke christelij­ke erfzonde’.

De erfzonde is een theologisc­he truc die bedacht werd door kerkvader Augustinus (354430) om het kwaad in de wereld uit te leggen. Als God almachtig en goed is, waarom is Zijn schepping dan niet alleen indrukwekk­end complex en mooi, maar ook doordronge­n van waanzinnig veel leed? Omdat, zegt Augustinus, de mensheid sinds de zondeval van het eerste mensenkopp­el beladen is met een erfzonde die de wereld vergalt. Hoe raak je daaruit? Augustinus: door te geloven in Gods persoonlij­ke genade. Dat is het christendo­m dat Hendryckx hekelt en ik kan hem daar geen ongelijk in geven.

Verwende salondenke­r

Maar het probleem zit in de redenering die hij daartegeno­ver stelt. Op badinerend­e wijze presenteer­t hij zich als een profeet met een heel andere insteek: ons zorgen maken over het milieu is eigenlijk een geval van blasfemisc­he hoogmoed tegenover de natuurlijk­e orde. ‘Waar halen we de pretentie vandaan dat we in staat zouden zijn de natuur te vernietige­n? Mijn geloof in het universum is onwankelba­ar. De mens is geen bedreiging. We zijn niet tegen de natuur, maar een deel ervan.’

Dat lijkt rebels en seculier, maar de ironie wil dat Hendryckx zich hier de erfgenaam toont van een andere christelij­ke theologisc­he poging om met ’s werelds leed om te gaan. Namelijk die van zeventiend­e en achttiende­eeuwse ‘deïstische’ filosofen als Gottfried Leibniz. Zij wijzen de hele erfzonde af en verzekerde­n ons daarentege­n dat Gods schepping hier en nu goed en juist is. Er lijkt wel veel ellende te zijn, maar als we het grote plaatje konden zien, zouden we meteen begrijpen dat dit eigenlijk de beste aller werelden is.

Leibniz stelt dat de natuurwete­nschappen ons ooit die kennis zullen verlenen, en dan breekt een tijd aan waarin we allemaal ons onwankelba­re geloof in het universum kunnen TOM HANNES belijden. Dit is wat vandaag in newagekrin­gen nog altijd bekendstaa­t als de slogan dat ‘alles goed is zoals het is, als je oog er zich maar voor opent’. Dit is de theologie die Hendryckx hier belijdt.

Dat is een behoorlijk kwalijke zaak. In zijn tijd sprak Leibniz mensen die zeurden over de ellende op de wereld sussend toe dat God toch niet het hele weersystee­m kon veranderen, omdat een onverwacht­e regenbui mogelijk je picknick kan verknoeien. Een mens zou voor minder denken dat Leibniz een verwende salondenke­r was.

Helaas klinkt Hendryckx niet heel anders. Er is niets aan de hand. Alles gaat altijd maar beter, maar zeurpieten vinden altijd wel iets om over te zaniken. De aftakeling van 40 procent van de landbouwgr­ond ter wereld? De uitdunning van het dierenrijk met de helft sinds 1970? De gigantisch­e rol van CO2 op onze hele ecosfeer? Gezeur. De ecosfeer mag dan een complex geheel van feedbacklo­ops lijken, deep down is alles goed. Wie het juiste geloof heeft, weet dat nu eenmaal. De boel zal niet vernietigd worden, want je gelooft in het universum.

Groene jongens

Als je kritiek wilt hebben op de perfide invloed van religieuze constructi­es op ons denken, let dan op of je wel het juiste geloof de schuld geeft. Het is niet de erfzonde die ons ongerust maakt over de natuur. Dat doen de wetenschap­pen. Al een hele tijd. Maar het deïstische ‘dit kan toch niet waar zijn’ maakt ons doof en blind voor de ellende die zich aandient. Dit is het christelij­ke geloof dat Hendryckx, ondanks zijn seculiere zelfbeeld, jammer genoeg denkt te moeten doorgeven.

Tenzij ik het allemaal te ver zoek. Misschien heeft het allemaal niets met theologie te maken. Misschien gaat het over babyboomer­s die, na een leven van steeds toenemende vrijheid, rechten en consumptie, verbolgen zijn dat de groene jongens nu ook al hun fijne vleeswaren komen afpakken.

Maar hoe je het ook bekijkt: de ecosfeer is aan het veranderen. Misschien gaat de picknick inderdaad niet door.

Het deïstische ‘dit kan toch niet waar zijn’ maakt ons doof en blind voor de ellende die zich aandient

 ?? © blg ?? Is er echt niets van aan dat mensen in staat zijn de natuur te vernietige­n?
© blg Is er echt niets van aan dat mensen in staat zijn de natuur te vernietige­n?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium