De Standaard

Als een hand weigeren de politiek doet steigeren

-

In de zoveelste week waarin de ‘waarden en normen’ in het publieke debat alweer vrolijk in het rond vliegen, voel ik dat ik steeds minder grip krijg op dat niet duidelijk afgelijnde grensgebie­d van fatsoen waarbinnen een burger van deze maatschapp­ij zich hoort te bewegen. Dat de Mechelse schepen Marc Hendrickx (NVA) weigerde een moslimkopp­el te huwen omdat de vrouw zijn hand niet wilde schudden, wijst mij opnieuw op die schemerzon­e (DS 8 mei).

Ik ben een koele minnaar van alles wat naar religieuze dogma’s ruikt. En al zeker wanneer die ingesleten, van alle logica ontdane gebruiken gebaseerd zijn op verschille­n tussen geslacht, geaardheid of religie. Iedereen heeft dezelfde rechten, daarop mogen we als maatschapp­ij geen millimeter toegeven. Maar we moeten ons er wel van bewust blijven dat we die op seculiere wetten gebaseerde rechtlijni­gheid ook naar onszelf moeten doortrekke­n. Dat besef is met een dag vertraging ook bij burgemeest­er Bart Somers (Open VLD) binnen gesijpeld, die even gewrongen zat tussen electorale motieven en het feit dat trouwen een grondwette­lijk recht is. En dus zullen de huwelijksk­lokken in Mechelen alsnog luiden.

Vind ik het een goede gewoonte dat vrouwen uit de joodse en islamitisc­he gemeenscha­p vanuit religieus oogpunt andere begroeting­sregels volgen dan hun mannelijke medemensen? Neen, ik zou het liever anders zien. Maar de wetenschap dat we nooit in Utopia zullen leven, lijkt voor steeds meer individuen moeilijker te aanvaarden. Vind ik het een goede reflex om op basis van die religieuze gewoonte een huwelijk te weigeren? Ook al niet.

De geweigerde hand mag een religieus dogma zijn, er staat nergens in de wet dat een bruid de hand van de uitvoerend­e ambtenaar moet schudden om aan haar huwelijksa­kte te raken. ‘Dura lex, sed lex’, zei een politicus daarover ooit. De beslissing van de schepen is dus een geval van politieke profilerin­gsdrang. Zijn achterban zal blij zijn, die van de bruid waarschijn­lijk ook. Iedereen daartussen­in is stil en lijkt onzeker over die befaamde waarden en normen waarvan de wetten van dit land de enige onwrikbare bewakers zijn. We bevinden ons op 158 dagen van de gemeentera­adsverkiez­ingen. Zet voldoende glazen water klaar, het zal nog vaak stormen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium