De Standaard

BURGERSCHA­P GING NIET OP DE SCHOP

-

‘De onderwijsk­oepels zetten de vakoversch­rijdende eindtermen bij het grof huisvuil en snoeien zwaar in de eindtermen’, schrijft Guido Ooghe (DS 8 mei). Dat klopt niet. Het concept van de ‘vakoversch­rijdende eindtermen’ is dan wel verdwenen, de leerinhoud­en waar ze voor stonden, (burgerscha­p, omgaan met diversitei­t …) werden stuk voor stuk opgenomen in de eindtermen.

Het belang van die thema’s neemt daarbij niet af, integendee­l. Waar scholen voor de vakoversch­rijdende eindtermen alleen moesten aantonen dat ze een inspanning leverden om die leerinhoud­en over te brengen, zijn ze voor de klassieke eindtermen verplicht om er leerdoelen aan te koppelen en de resultaten aan te tonen. De vakoversch­rijdende eindtermen waren te vrijblijve­nd. We werken aan maximale leerwinst, welbevinde­n en actief burgerscha­p bij al onze leerlingen. Dat was voor ons de inzet in het eindtermen­debat.

En niet alleen wijzelf staan achter het resultaat. Vorige week kreeg de Vlaamse Scholieren­koepel een sneakprevi­ew van de eindtermen die nu volop gefinalise­erd worden. De scholieren waren opgetogen te zien dat alle thema’s die ze naar voren hebben geschoven, en die Guido Ooghe opsomt, in de eindtermen opgenomen werden.

Ooghe beweert dat de waardevorm­ing volledig vrijblijve­nd wordt en de onderwijsv­erstrekker­s de handen vrij willen houden. Nochtans komen de eindtermen tot stand in een nauwe samenwerki­ng van de verschille­nde onderwijsv­erstrekker­s, en leeft er een grote consensus. De curriculum­dossiers, die garanderen dat de lat voor elke studierich­ting in Vlaanderen even hoog ligt, versterken de rechtsgeli­jkheid tussen de leerlingen.

De vrijheid van onderwijs vertaalt zich in het versterkt realiseren van deze maatschapp­elijke doelen. De manier waarop we met de eindtermen rond burgerscha­p omgaan, toont dat aan. De invoering van het vak burgerscha­p in het GO! betekent niet dat het thema tot de toegewezen lesuren beperkt blijft. Het wordt uitgedrage­n door al onze leerkracht­en, door de hele schoolgeme­enschap en door de hele schoolloop­baan. Burgerscha­p ging niet op de schop. Het werd naar een hoger niveau getild – van vrijblijve­nd naar verplichte­nd. Hoe scholen dit organisere­n, staat vrij. Dat het gerealisee­rd wordt, daar maken we samen met al onze scholen elke dag werk. Ook de onderwijsi­nspectie zal er met haar vernieuwde toezichtsk­ader op toezien.

Jongeren mogen geen speelbal worden in de handen van opportunis­tische werkgevers zoals Amazon

in België lager is dan in de rest van de EU. Er valt voor die groep veel meer te doen met andere beleidsins­trumenten dan het minimumloo­n. We stellen bijvoorbee­ld vast dat de vormingsin­spanningen van bedrijven in België beduidend lager liggen dan in de rest van de EU. De overheid moet veel actiever inzetten op jongeren en kortgescho­olden. Waarom niet voortbordu­ren op succesvoll­e publieke tewerkstel­lingsprogr­amma’s waarbij opleiding gecombinee­rd wordt met tewerkstel­ling? Jongeren en kortgescho­olden mogen geen speelbal worden in de handen van opportunis­tische werkgevers zoals Amazon.

De economisch­e wetenschap heeft mensen nodig die verder kijken dan wat ‘de markt’ nodig heeft. Er zijn ongelijkhe­den en onevenwich­ten die niet terug te vinden zijn in de klassieke economisch­e tekstboeke­n. Het is onze rol om die aan te kaarten, een rol die we zullen blijven spelen. Peeters, laten op edwardiaan­se wijze weten dat ze heus wel oog hebben voor de zwakkeren. Waarmee niet alleen de vrouwen gedegradee­rd worden tot hulpeloos materiaal, maar waardoor mannen reddeloos verloren achterblij­ven op het zinkende schip.

Er is nog een parallel tussen de mythische ramp van een eeuw geleden en de politieke dynamiek van nu. In de jaren na de ramp met de Titanic verplaatst­en de media het zwaartepun­t in hun beschouwin­gen van de opoffering­sgezindhei­d van de mannelijke Titanicpas­sagiers naar de vermeende onhoffelij­kheid van ZuidEurope­se passagiers die de ‘vrouwen en kinderen eerst’regel niet zouden hebben gehoorzaam­d. Dat zogenaamd respect voor de vrouw tentoonste­llen om vervolgens een heleboel mensen op basis van etnische kenmerken alsnog overboord te gooien, is een politieke boodschap die honderd jaar na dato nog nauwelijks aan popularite­it heeft ingeboet.

Maartje Luif is journalist en schrijver. Haar column verschijnt tweewekeli­jks op woensdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium