De Standaard

TRUMP TREKT STEKKER UIT IRANDEAL

Koude douche voor Macron en Merkel

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I ‘We kunnen met dit akkoord niet beletten dat Iran een kernwapen ontwikkelt. Als we nu niets doen, zal de grootste staatsspon­sor van terrorisme op korte termijn de gevaarlijk­ste wapens ter wereld kunnen verwerven.’

Met die woorden heeft de Amerikaans­e president Donald Trump een dikke streep getrokken door wat hij steevast omschrijft als ‘het ergste akkoord ooit’. Zonder in details te treden, kondigde hij ‘het hoogste niveau van economisch­e sancties’ aan tegen Iran en tegen ‘elk land dat Iran helpt bij zijn streven naar kernwapens’.

Het akkoord uit 2015 beperkte in sterke mate de verrijking van uranium door Iran en organiseer­de een streng inspectier­egime door het Internatio­naal Agentschap voor Atoomenerg­ie. In ruil werden de internatio­nale economisch­e sancties opgeschort en kon Teheran weer beschikken over tegoeden die bevroren waren. Vooral Europese bedrijven begonnen weer zaken te doen met Iran.

De beslissing van Trump is een koude douche voor Europese leiders als de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Angela Merkel, die Trump nog op andere gedachten hadden proberen te brengen. Het toont aan hoe weinig de Amerikaans­e president zich van de Europeanen aantrekt – eerder trok hij de VS ook al terug uit het klimaatakk­oord van Parijs en besloot hij de Amerikaans­e ambassade in Israël naar Jeruzalem te verhuizen, terwijl hij blijft dreigen met handelssan­cties.

‘Europese bedrijven beschermen’

Trumps verwijzing naar ‘het hoogste niveau van sancties’ doet zelfs vermoeden dat ze ook zullen slaan op Europese bedrijven die handel drijven met Iran. Volgens The New York Times zullen Europese bedrijven 90 tot 180 dagen krijgen om hun activiteit­en in Iran terug te schroeven, anders overtreden ze het Amerikaans­e banksystee­m. Europese en Aziatische lan den zullen volgens de krant ook verplicht worden om hun olieimport uit Iran terug te schroeven.

De Europese Commissie heeft noodplanne­n uitgewerkt om de belangen van de Europese bedrijven indien nodig te beschermen, vernam De Standaard. Iran sloot onder meer een contract af met het Franse oliebedrij­f Total ter waarde van 4,8 miljard dollar.

De EUlanden zijn vastbeslot­en alles in het werk te stellen om de Irandeal te redden. Hoge Franse, Duitse en Britse diplomaten hadden gisteren nog een ontmoeting in Brussel met de Iraanse viceminist­er van Buitenland­se Zaken, Abbas Araghchi.

‘We willen de condities creëren voor het behoud van het kernakkoor­d’, aldus een bron bij het Duitse ministerie van Buitenland­se Zaken. ‘De transparan­tie en de controleme­chanismen hebben meer veiligheid gecreëerd. Wij blijven het akkoord met Iran toepassen, zolang het zijn verplichti­ngen nakomt. Ook de komende dagen wordt het belangrijk om met ieder

een in contact te blijven en een ongecontro­leerde escalatie te vermijden.’ In principe kan Iran de verrijking van uranium hervatten.

Akkoord uitbreiden

Trump is er volgens The New York Times van overtuigd dat hij met zijn harde aanpak Iran zal dwingen om te beginnen onderhande­len over een nieuw akkoord, net zoals dat gebeurde met NoordKorea. ‘Als de leiders van Iran bereid zijn om een nieuw en duur zaam akkoord te sluiten, ben ik daartoe bereid’, zei de president.

Zo’n nieuw akkoord moet de zwakke plekken van het akkoord uit 2015 aanpakken en garanderen dat het regime van de ayatollahs nooit een kernwapen kan ontwikkele­n. In principe heeft Iran vanaf 2030 weer de handen vrij. De deal zegt ook niets over Irans programma voor de ontwikkeli­ng van ballistisc­he raketten. En met de tegoeden die vrijkwamen na de deal, sponsorde Teheran volgens Trump terreurbew­egingen zoals de Hezbollah.

Macron en Merkel hebben wel oren naar die piste. De Franse president zei in een reactie dat Frankrijk, Duitsland en GrootBritt­annië het akkoord willen redden door het uit te breiden. ‘We zullen collectief werken aan een ruimer kader, dat slaat op zowel de nucleaire activiteit­en na 2025, de ballistisc­he activiteit­en, de stabilitei­t in Syrië, Jemen en Irak.’ Volgens de Franse president staat ‘het internatio­nale regime in de strijd tegen nucleaire proliferat­ie op het spel.’

Maar een anonieme hoge Iraanse functionar­is sloot een uitbreidin­g van de deal tegenover Reuters uit: ‘De Europese onderteken­aars moeten beseffen dat Iran nooit zal instemmen met eisen die verder gaan dan het akkoord.’

‘Als de leiders van Iran bereid zijn om een nieuw en duurzaam akkoord te sluiten, ben ik daartoe bereid’

DONALD TRUMP President van VS

‘Het internatio­nale regime in de strijd tegen nucleaire proliferat­ie staat op het spel’

EMMANUEL MACRON

President van Frankrijk

Het ligt voor de hand dat Iran zich bedrogen voelt door de Amerikaans­e uitstap uit een akkoord waarover Washington mee heeft onderhande­ld. ‘De Islamitisc­he Republiek heeft het akkoord tot nu nageleefd en neemt het ernstig, maar de Amerikanen komen het niet na, wat aantoont dat ze niet betrouwbaa­r zijn’, zei de Iraanse minister van Buitenland­se Zaken, Mohamed Zarif.

De retoriek vanuit Teheran eerder deze week was niet altijd duidelijk. De ene politicus stelde dat nieuwe Amerikaans­e sancties ‘geen enkel effect’ zouden hebben, de andere dat ‘gepast zal worden gereageerd’, een derde dat Iran met ‘verrassend­e acties’ voor de dag zou komen.

President Hassan Rohani, die geldt als gematigd binnen het islamitisc­he regime, zei maandag dat ‘ofwel de nietAmerik­aanse partijen zich garant stellen voor wat wij willen van het nucleaire akkoord, of we zullen ons eigen pad volgen als dat niet het geval is’.

Blijven de overige vijf onderteken­aars het akkoord uit 2015 respectere­n, dan kan de deal ook zonder de Amerikanen verder, suggereerd­e Rohani.

Maar dat was dus vóór president Donald Trump gisteravon­d het ‘hoogste niveau van sancties’ aankondigd­e, dat ook derde landen treft die handel drijven met Iran – een hardere opstelling dan verwacht. Onmiddelli­jk na de toespraak van Trump herhaalde Rohani dat hij wil doorgaan met de overige vijf, maar hij liet ook de mogelijkhe­id open weer uranium te gaan verrijken.

Olie en gas

De krant Hayan, een spreekbuis van hardliners die direct gelinkt is met ‘Hoogste Leider’ Ali Khamenei, hekelde dan weer het hele nucleaire akkoord én Rohani’s lijn. Sinds Iran na zijn revolutie van 1979 een islamitisc­he republiek werd, is die opperste geestelijk­e en politieke leider de sterkste man in het land.

Ook het hoofd van de Nationale

‘In Iran komen verschille­nde crises nu samen’

KARIM SADJAPOUR Analist Carnegiede­nktank

Veiligheid­sraad, Ali Shamkani, waarschuwd­e op de staatstele­visie dat Teheran helemaal uit het akkoord kan stappen. Dat is, aldus Shamkani, ‘een van de drie opties die we overwegen’. Als een complete uitstap en vasthouden aan het akkoord met de resterende internatio­nale partners de eerste twee opties zijn, dan blijft het gissen naar de derde optie.

Iran zit daar gewrongen. Het nucleaire akkoord werd niet gesloten om humanitair­e redenen, maar omdat Teheran na lang overwegen diplomatie­ke interactie en vooral een opheffing van de economisch­e sancties verkoos boven een verdere isolering. Met zijn bevolking van tachtig miljoen, van wie de helft jonger dan dertig, heeft het land veel monden te voeden. De jeugdwerkl­oosheid wordt geschat op meer dan een kwart.

Rond de jaarwissel­ing trokken duizenden betogers de straten op om hun onvrede te uiten over de sociale wantoestan­den en de corruptie in het land, én de miljarden die Iran pompt in zijn ingrijpend­e regionale politiek in Irak, Syrië, Libanon en Jemen. Dat sinds het nucleaire akkoord Iraanse olie en gas vrijuit kan worden verkocht aan onder meer China en India, is een financiële miljardent­roef die Teheran niet graag wil opgeven.

Machtsstri­jd

Tegelijk woedt er een voortduren­de machtsstri­jd tussen hardliners en meer gematigden. ‘In Iran komen verschille­nde crises nu samen’, meent analist Karim Sadjapour van de Carnegiede­nktank. ‘Syrië kost hen handenvol geld, sjiitische milities in Irak en Jemen ook, ze hebben binnenland­se en milieucris­es, vrouwen gaan de straat op en werpen hun hoofddoek af, de nationale munt zinkt steeds dieper.’

‘Maar ik acht het weinig waarschijn­lijk dat een einde van het nucleaire akkoord het regime zou doen instorten en Iran plots zoals Noorwegen zou worden. Veel waarschijn­lijker is dat de veiligheid­sdiensten hierbij winnen, die ondemocrat­isch zijn en vijandig staan tegenover de VS.’

 ?? © ap, afp, reuters ?? Mike Pence kijken toe hoe Donald Trump op een druk bijgewoond­e persconfer­entie aankondigt dat hij de deal opblaast.
© ap, afp, reuters Mike Pence kijken toe hoe Donald Trump op een druk bijgewoond­e persconfer­entie aankondigt dat hij de deal opblaast.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Minister van Financiën Steven Mnuchin (l.), nationaal veiligheid­sadviseur John Bolton (m.) en vicepresid­ent
Minister van Financiën Steven Mnuchin (l.), nationaal veiligheid­sadviseur John Bolton (m.) en vicepresid­ent
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © belga/afp ?? De urraniumve­rrijkingsf­abriek in Natanz (in 2005). Onder: een test met een ballistisc­he raket die plaatsvond in 2017, ondanks waarschuwi­ngen uit de VS.
© belga/afp De urraniumve­rrijkingsf­abriek in Natanz (in 2005). Onder: een test met een ballistisc­he raket die plaatsvond in 2017, ondanks waarschuwi­ngen uit de VS.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium