De Standaard

‘Enige oplossing ligt bij politiepla­n’

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

De Brusselse politici dagen de federale regering uit. De politiedie­nsten kregen tot vanochtend de tijd om een oplossing te vinden voor de transmigra­nten aan het Noordstati­on.

BRUSSEL I ‘Het is mijn taak niet om extra patrouille­s te sturen. De enige oplossing bestaat uit meer controles door de federale politie’, gaf de burgemeest­er van Schaarbeek, Bernard Clerfayt (DéFi), nog een laatste schot voor de boeg. Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) gaf de federale en lokale politiedie­nsten maandag 48 uur de tijd om een oplossing te vinden voor de migranten aan het Noordstati­on.

Het Brussels Gewest wachtte gisteren niet op dat voorstel om al aan te kondigen dat het opvangcent­rum voor migranten in Haren hoe dan ook op 1 juni weer opengaat met tweehonder­d slaapplaat­sen. De factuur wordt overgemaak­t aan de federale regering.

Het gewest zet daarmee opnieuw kwaad bloed bij staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA). Hij gaf eerder al aan ‘nul euro’ te zullen betalen voor de ‘knuffelpol­itiek voor illegalen’. Op VTM Nieuws benadrukte Francken gisteren nog eens dat de regering ‘repressief zal optreden’, als de politiedie­nsten vandaag niet met een oplossing komen.

Dat werd meteen genuanceer­d door bevoegd minister Jan Jambon (NVA). ‘De middelen om de openbare rust terug te brengen liggen niet bij Theo, maar bij ons’, zegt zijn woordvoerd­er. ‘Het doel van de politie is niet altijd om mensen op te pakken en op te sluiten. We moeten de mensen achter de smokkelnet­werken opsporen. Met dergelijke acties zijn we al maanden bezig, overal in België. De enige manier om in Brussel tot een oplossing te komen is een gezamenlij­k politiepla­n.’

Opvangcent­rum in Haren gaat op 1 juni weer open

 ?? Bernard Clerfayt. © belga ??
Bernard Clerfayt. © belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium