De Standaard

IN BRUSSELSE GROTE MOSKEE LEREN IMAMS JIHAD TE VERKONDIGE­N

Sommige Saudische handboeken die in de Grote Moskee gebruikt worden bij de opleiding van imams zijn antisemiti­sch en roepen op tot de jihad. Dat staat in een vertrouwel­ijk rapport van het Ocad.

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT

BRUSSEL I Een vertrouwel­ijk rapport van het Orgaan voor de Coördinati­e van de Dreiging (Ocad) waarschuwt voor de inhoud van een reeks Saudische handboeken die gebruikt worden bij de opleiding van imams in onder andere de Grote Moskee van Brussel. Het Ocadrappor­t is eigenlijk bestemd voor de parlementa­ire opvolgings­commissie na de aanslagen van 22 maart. Maar het veertig pagina’s dikke rapport lekte gisterenav­ond al uit op de site van de krant La Libre Belgique. De inhoud werd aan De Standaard bevestigd. De commissie bestudeert het vanochtend.

Het rapport heeft het vooral over de school binnen de omstre

den Grote Moskee, waar imams opgeleid worden. Hun handboeken zouden op bepaalde punten ronduit antisemiti­sch zijn en oproepen tot de jihad. Binnen de Grote Moskee bestaat een opleiding in het Frans en in het Arabisch. Vooral de Arabische opleiding zou extremisti­sch van inslag zijn. De handboeken zijn gebaseerd op de ideeën van de salafist Ibn Taymiyya.

ISpraktijk­en

Het Ocad baseerde zich voor het onderzoek op het academieja­ar 20162017, heel recent dus. De citaten die in het rapport overgenome­n worden liegen er niet om. De joden worden in een bepaald handboek ‘een corrupt, gierig en perfide volk’ genoemd, in een an der boek worden de gelovigen opgeroepen ‘de nek te breken’ van moslimmind­erheden als druzen en alawieten. Homoseksue­len moeten van de hoogste gebouwen gegooid worden en vervolgens gestenigd. Een praktijk die IS de voorbije jaren overigens toepaste in Syrië.

Een van de handboeken maakte, volgens de Ocadanalys­e, zelfs deel uit van de ideologisc­he opleiding die Al Qaeda in de jaren ’80’90 gaf aan zijn aanhangers.

Het klinkt alarmerend, maar volgens Ocad is het niet allemaal kommer en kwel. Het Ocad stelt in het rapport ook vast dat er in België een nieuwe generatie imams opkomt, die een hedendaags­e lezing van de islamtekst­en bepleit.

Het is niet de eerste keer dat het Ocad waarschuwt voor het oprukkende wahabitisc­h salafisme. In februari al waarschuwd­e de organisati­e dat de extreme stroming in ons land de gematigde islam aan het verdringen is. Dat kwam volgens hen voor een groot deel omdat de imams aan het ‘salafisere­n’ waren. Uit het nieuwe rapport blijkt nu ook hoe dat komt. In onder andere de Grote Moskee wordt dus blijkbaar het wahabitisc­h salafisme beleden.

België heeft de concessie met de Saudische uitbater van de Grote Moskee, het Islamitisc­h en Cultureel Centrum (ICC), ondertusse­n opgezegd. De opzegtermi­jn loopt af in maart 2019. De moslimexec­utieve moet nu nadenken over een herbestemm­ing van het gebouw.

In een van de handboeken worden de Joden ‘een corrupt, gierig en perfide volk’ genoemd

 ?? © afp ?? De imamopleid­ing aan de Grote Moskee van Brussel heeft een handboek dat ook door AlQaeda gebruikt werd.
© afp De imamopleid­ing aan de Grote Moskee van Brussel heeft een handboek dat ook door AlQaeda gebruikt werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium