De Standaard

Oproep tot burgerlijk­e ongehoorza­amheid

Meer dan 400 affiches gunnen ons een kleurrijke blik op de vele protestbew­egingen in de periode 19681973. In het Mima Museum hebben ze een ideaal onderkomen gevonden.

- KAREL MICHIELS

Het is bijna om jaloers van te worden, de actieberei­dheid en burgerlijk­e ongehoorza­amheid die in deze tentoonste­lling worden verheerlij­kt. En dat is wellicht ook de bedoeling van curator Michaël Lellouche, een Franse scenaristj­ournalist die protestaff­iches verzamelt en een alternatie­f wil bieden voor de angst en verwarring die hij bespeurt in de maatschapp­ij. ‘De affiches getuigen van de strijd die toen gevoerd werd, en de transforma­tie die de maatschapp­ij sindsdien heeft doorgemaak­t. We moeten de mensen weer hoop geven. Je kunt je stem wel degelijk laten horen en collectiev­e actie stimuleren, ook al gebeurt dat tegenwoord­ig vooral digitaal. En de thema's die toen speelden, houden ons nog altijd bezig: het milieu, mensenrech­ten, vrijheid van meningsuit­ing ... Ik hoop echt dat we met deze expositie mensen kunnen inspireren.’

Andy Warhol leerde de actievoerd­ers midden jaren 60 met de zeefdruk werken. Plots konden ze hun boodschap met eenvoudige middelen massaal verspreide­n. De eerste affiches zagen er nog wat stuntelig uit, en de zeefdrukte­chniek bood maar een fractie van de mogelijkhe­den van traditione­el drukwerk. Die beperking maakten de ontwerpers ruimschoot­s goed met het dwingende karakter van hun vaak even grappige als provoceren­de teksten en afbeelding­en. Er werd opgeroepen tot boycots, stakingen en demonstrat­ies, tot solidarite­it met zwarten, vrouwen, indianen en bevrijding­sbeweginge­n in LatijnsAme­rika en elders in de wereld. Deze tentoonste­lling beperkt zich niet tot de tegencultu­ur in Europa en de VS. Ook in landen als Mexico, TsjechoSlo­wakije en Ethiopië broeide in die tijd het verzet. Er zijn affiches uit dertig landen en alle wereldde len. Eén grote lacune, toch als je exposeert in Brussel: ons taalgebied wordt enkel vertegenwo­ordigd door drie Nederlands­e posters rond de dictatuur in Chili en het nu volstrekt vergeten thema ‘Portugal moordt met NATOwapens in Afrika’. Over Leuven Vlaams wordt met geen woord gerept, laat staan over de ontkiemend­e milieubewe­ging in Antwerpen en omstreken.

Kasseien

De thematisch­e indeling van de tentoonste­lling gaat gepaard met een uitgekiend­e scenografi­e. Sandrine Alouf heeft elk zaaltje een eigen esthetiek en samenhang gegeven, en hoe hoger je gaat in het Mima, hoe mooier en gesofistic­eerder de uitgestald­e affiches. Zeefdruk maakt plaats voor offset, amateurs voor profession­als en kunstenaar­s. De kleuren spatten van de muren, er wordt gespeeld met foto's, cartoons en verwijzing­en naar de pop en filmwereld. Naast de affiches liggen buttons en pamfletten. Op tvschermen rouleren interviews en ‘cinétracks’, een soort tegenjourn­aals, soms gemaakt door bekende geëngageer­de cineasten als JeanLuc Godard. Een bergje kasseien verbeeldt het straatprot­est. ‘Beau comme un pavé dans la gueule d'un flic’ zegden ze toen. In een blackbox zijn fluorescer­ende affiches verzameld, en komt de psychedeli­ca van de sixties plots heel dichtbij. In een verloren hoek dreigen terreur en propaganda, met affiches uit Cuba en de Arabische wereld. Ze hangen niet voor niets weggestopt. ‘Hier stopt het positieve verhaal’, zegt Lellouche. ‘Ik wilde niet meegaan in de radicalise­ring van het protest.’

Op de hoogste verdieping (check het terras met uitzicht over Brussel) staat het milieu centraal en krijgt de tentoonste­lling plots een erg actueel karakter. De installati­e Frappez les gradés (1969) van Julio Le Parc is een ludieke afsluiter. Welke autoriteit irriteert je het meest? Hier kun je ze straffeloo­s een paar meppen geven.

Er is maar plaats voor een kwart van de affiches die Michaël Lellouche in de loop van de jaren verzameld heeft. De volledig collectie, meer dan 1600 affiches, staat met uitgebreid (Franstalig) commentaar afgebeeld in een lijvig boekwerk. Of hoe je de revolutie kunt vatten in een koffietafe­lboek.

‘Ik wil tonen dat je je stem wel degelijk kunt laten horen en collectiev­e actie stimuleren’

MICHAEL LELLOUCHE Verzamelt protestaff­iches

Changing the world with posters ‘Get up stand up’, nog tot 30/9 in Mima Brussel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium