De Standaard

PARALLEL

-

Ineens flitste daar een op het eerste gezicht idiote parallel door mijn hoofd. Een parallel tussen Zinedine Zidane en Ricardo Sa Pinto. Uw wenkbrauwe­n kruipen spontaan omhoog en toch: ze zitten in hetzelfde schuitje, niet? En dat dobbert op een zee van twijfels en wantrouwen. Twee trainers die winnen, maar waarbij waarnemers zich afvragen hoe dat zoal kan. Is het dankzij of ondanks?

Zidane won in 2,5 jaar Real Madrid al acht trofeeën en kan in Kiev de allereerst­e coach worden die drie keer op rij de CL wint. En Sa Pinto doet straks misschien wat geen enkele van al die gereputeer­de trainers aan de Maas hebben gekund: de dubbel winnen met Standard. Verwacht van mij geen antwoord, want ik ben er niet uit, maar ik heb wel een hekel aan de onrechtvaa­rdige benadering waarbij succes altijd het werk is van de spelers en mislukking­en de fout van de coach.

En toch, er is geen hogere wiskunde vereist om vast te stellen dat zonder Cristiano Ronaldo het palmares van Zidane enigszins magerder zou zijn en dat Sa Pinto zonder Mehdi Carcela nu matchen tegen Lierse of OH Leuven zou coachen. Als hij er nog zou zijn. Maar Ronaldo kon enkel van Zidane aanvaarden dat hij niet alles meer zou spelen en zo telkens topfit zou zijn in de eindsprint van de CL en Sa Pinto raakte bij Carcela de juiste snaar om hem na een half jaar verkommere­n in Piraeus te reanimeren.

Misschien is people management dan toch de grootste kwaliteit van Zidane en Sa Pinto. Ze worden allebei op handen gedragen door hun spelers, het zijn hechte kleedkamer­s in Madrid en Luik. En is dat in het moderne voetbal niet de belangrijk­ste kwaliteit van een trainer: ego’s kunnen managen en het werkklimaa­t optimaal houden? Ancelotti won er drie keer de CL mee, Vicente Del Bosque twee keer en een Europese en wereldtite­l met Spanje. Zidane en Sa Pinto geven hun spelers eindeloos veel vertrou wen. Voor de megalomane voorzitter van Real Florentino Perez heeft Zidane maar één gebrek: hij wil geen nieuwe spelers. Het is alweer jàren geleden dat Perez nog een keer kon blinken naast een nieuwe Galactico. Drie CLfinales met nagenoeg hetzelfde elftal, een unicum.

En nog een parallel: het zijn gamechange­rs, ze voeren bepalende vervanging­en door. Zidane maakte indruk door de juiste woorden te gebruiken tijdens de rust van de CLfinale in Cardiff én de juiste kleine aanpassing­en door te voeren.

En Sa Pinto heeft wat wisselen betreft verbluffen­de statistiek­en: sinds nieuwjaar 14 spelers ingebracht die 15 keer bepalend waren, goed voor 14 extra punten. En toch hier de vraag: geluk of geniaal? Want te vaak riepen de basisopste­lling of de wissels zelf vragen op. En aan geluk zeker geen gebrek bij Zidane, met dolende scheidsrec­hters of flaterende tegenstand­ers. Een hoog Houdinigeh­alte, overlevers, het team en de coach. En allebei past hun temperamen­t bij de ziel van de club. Zidane immer zen en klasse langs de lijn, Sa Pinto een permanent vuurspuwen­de vulkaan.

Maar zegt u het zelf maar, zijn Zidane en Sa Pinto zo (heel) goed als de resultaten die ze halen? Grote trainers zijn denkers die met hun ideeën het voetbal veranderd hebben zoals Cruyff, Guardiola, Bielsa en op een andere manier Herrera of Mourinho. Tot die categorie behoort Zidane alvast niet, het definitiev­e oordeel valt wellicht wanneer hij buiten Bernabeu aan de slag gaat.

En Sa Pinto, die heeft door maandenlan­g gesukkel met een blijkbaar toch zeer sterke spelersgro­ep en een voor de club schadelijk­e attitude Bruno Venanzi lang geleden al in de armen van Michel Preud’homme gedreven. Daar moet hij vooral niemand anders de schuld voor geven.

Zidane en Sa Pinto: twee trainers die winnen, maar is het dankzij of ondanks?

De vaste voetbalcom­mentator van Sporza Radio maakt afwisselen­d met tvcollega Frank Raes een tussenstan­d van het voetbalsei­zoen op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium