De Standaard

Maak september examenvrij

-

Deze week was er protest door de studentenr­aad van KU Leuven tegen de plannen van hun rector om het academieja­ar anders in te delen (DS 9 mei). Gelijkaard­ige plannen van het Gentse universite­itsbestuur botsen eveneens op weerstand van hun studentenv­ertegenwoo­rdigers. Ook aan de Universite­it Antwerpen hebben studenten grote opmerkinge­n over een nieuwe indeling van het academieja­ar.

We volgen dit dossier al een tijdje en deden dit met een onbevooroo­rdeelde blik, maar al snel bleek dat de herindelin­g van het academieja­ar uitermate nadelig zou uitvallen voor studenten. Afgelopen maandag legden we onze opmerkinge­n voor aan de rector. De voorlopige antwoorden stelden ons niet gerust.

De voorstelle­n gaan uit van een aantal hypotheses die niet wetenschap­pelijk onderbouwd zijn. Er is geen geloofwaar­dige basis dat deze voorstelle­n voor de studenten iets zouden verbeteren. Zonder de werklast te veel te verhogen, is het onmogelijk om dezelfde hoeveelhei­d kennis die gedoceerd wordt in de klassieke indeling van het academieja­ar, gedoceerd te krijgen in een gecomprime­erd academieja­ar, en al zeker als je genoeg aandacht wil houden voor permanente evaluatie. Een tweede zittijd die snel volgt op de examenperi­ode van het tweede semester geeft studenten niet de tijd om te recuperere­n en op een ordentelij­ke manier hun herexamens aan te vatten.

Misschien wel de grootste (en enige?) merite van de voorstelle­n is de langere periode die studenten na de tweede zittijd zullen hebben om over een heroriënte­ring na te denken. Het is een element dat voldoende aandacht verdient, maar daarvoor hoef je niet heel het academieja­ar opnieuw in te richten.

Waarom kunnen we de tweede zittijd niet met één of twee weken vervroegen? Hierdoor zou de tweede zittijd volledig in augustus vallen, wat als voordeel heeft dat september volledig examenvrij is. In tijden waar studenten voldoende werkervari­ng moeten opdoen via stages die gewoonlijk een maand duren, is dit toch een interessan­te denkpiste.

De elementen over activerend leren moeten niet vastgekopp­eld worden aan de herindelin­g van het academieja­ar. Activerend leren kan positief zijn maar als je dezelfde actieve werkvormen voor werkstuden­ten wil hanteren, dan dient hiervoor aanzienlij­k geïnvestee­rd te worden. Met de huidige middelen voor werkstuden­ten valt ook dit niet te realiseren.

 ??  ?? GEERT DE HOON Voorzitter Studentenr­aad Universite­it Antwerpen
GEERT DE HOON Voorzitter Studentenr­aad Universite­it Antwerpen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium