De Standaard

Carolus V Festival brengt reuzen tot leven Velodossie­r wil politici voor rechter slepen

-

Het Carolus V Festival brengt de bezoekers voor de zevende keer terug naar de renaissanc­e en haar wetenschap­pelijke en culinaire geschieden­is.

De naam Carolus V verwijst naar keizer Karel, de machtigste heerser uit de zestiende eeuw, die zijn hoofdverbl­ijf in Brussel had. Dit jaar brengt het festival de reuzen en hun mythes terug tot leven met de tentoonste­lling ‘Reuzen!’ in het Coudenberg­paleis van 17 mei tot 2 september.

Dat is een realisatie van het Centre Albert Marinus met de medewerkin­g van het Maison des Géants en vindt plaats in het ondergrond­se en archeologi­sche Coudenberg­paleis.

Voor de gelegenhei­d brengt het Centre Albert Marinus publicatie­s, foto's en oude gravures samen om het publiek vertrouwd te maken met de reuzen.

En natuurlijk zullen er ook echte reuzen aanwezig zijn. Uit de archieven blijkt bijvoorbee­ld dat er in onze regio, de Nederlande­n, al sprake was van reuzen in de vijftiende eeuw.

Ook de Family Day wordt opnieuw georganise­erd en de jongsten kunnen de schat van het Gulden Vlies zoeken in een ondergrond­se zoektocht. (belga)

Het fietscolle­ctief Velodossie­r stelde een juridisch dossier samen waarmee lokale politici voor de rechter kunnen worden gesleept indien zij verantwoor­delijk blijken te zijn voor gevaarlijk­e fietssitua­ties.

Het collectief brengt al sinds begin 2015 onveilige fietssitua­ties in Brussel in kaart. Dat leverde tot dusver meer dan driehonder­d getuigenis­sen op via de website www.velodossie­r.be.

Ondanks de getuigenis­sen verandert er volgens het collectief maar weinig. Er werd daarom besloten om een juridisch dossier samen te stellen dat volgens hen perspectie­ven biedt voor concrete acties tegen de verantwoor­delijken.

‘Burgemeest­ers en schepenen die schuld dragen bij ernstige fietsongev­allen, kunnen persoonlij­k worden vervolgd voor de strafrecht­bank wegens het toebrengen van onopzettel­ijke verwonding­en’, zegt een woordvoerd­er van het collectief.

De komende maanden stelt het collectief een top vijf van de meest onderbouwd­e klachten op en stapt het met het sterkste dossier naar de rechter als symbooldos­sier. (rdb)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium