De Standaard

Oud en jong, boeren, burgers en buitenlui

Pensioenbe­toging lokt dubbel zoveel volk

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

BRUSSEL I Het verschil met de vorige betoging tegen een hervorming van de pensioenen, op 19 december vorig jaar, viel op. Toen kwamen er naar schatting 30 tot 40.000 mensen opdagen, in Brussel. Gisteren waren dat er 55 tot 70.000. Toen domineerde­n de deelnemers in groene, rode en blauwe jassen en hesjes de optocht. Dat versterkte de indruk dat de bonden vooral hun afgevaardi­gden warm hadden kunnen maken. Gisteren stapten heel wat mensen zonder vakbondskl­eurtje mee op. En ook nog: in december werden de trommelvli­ezen herhaaldel­ijk op de proef gesteld met lichte en zwaardere voetzoeker­s. Gisteren bleef het rustig, op een zware knal ter hoogte van het hoofdkwart­ier van overheidsb­ank Belfius na.

Die veel grotere opkomst komt ongetwijfe­ld door een veel betere voorbereid­ing. In de aanloop naar de vorige betoging, werd de forcing vooral gevoerd door de socialisti­sche vakbond. Een geplande regionale optocht van de Brussel se vakbondsaf­delingen werd toen, aangepord door de achterban, in nauwelijks drie weken tijd opgewaarde­erd tot een nationale actie. De achterban massaal in beweging brengen in zo’n korte tijd ligt niet voor de hand. Een stakingsaa­nzegging van de socialisti­sche spoorbond voor diezelfde dag gooide toen nog wat extra zand in de mobiliseri­ngsmachine, tot groot ongenoegen van de andere bonden.

In december werd er bovendien nog getwijfeld of de bonden al zo’n zwaar geschut als een nationale betoging moesten inzetten. Temeer omdat er ook toen niet echt een concrete pensioenma­atregel was waartegen storm gelopen kon worden. De overheidsv­akbonden zaten toen in overleg rond de zware beroepen.

Zware beroepen als knelpunt

Nu schiet er van dat overleg zelfs niets meer over. Het overleg in de pensioenco­mmissie tussen bonden, werkgevers en overheid over de pensioenhe­rvorming voor de privésecto­r is totaal mislukt. En bij de bonden van het overheidsp­ersoneel is de argwaan over de aanpak van minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) de voorbije weken nog groter geworden. Omdat hij in zijn communicat­ie koud en warm blaast, maar tegelijk wel werk maakt van voorstelle­n om diverse voordelige berekening­en van de pensioenlo­opbaan af te schaffen. Tegelijk blijft het onduidelij­k welke overheidsj­obs in aanmerking komen voor het statuut van zwaar beroep.

De vakbonden namen de voorbije maanden ook steeds vaker het voorgestel­de systeem van een op punten gebaseerd pensioenst­elsel op de korrel. Ze waarschuwd­en keer op keer dat daardoor niemand nog zicht zal hebben op het bedrag van zijn later pensioen.

Verder werd er ook meer en op grotere schaal gesensibil­iseerd, inclusief de uitgave van een pensioenkr­ant. Bovendien sloofden de bonden zich uit om de kritiek te pareren als zouden ze vooral de belangen van de oudere werknemers verdedigen. In hun campagnes legden ze een sterke focus op de jongere werknemers.

Het ziet ernaar uit dat deze vakbondsst­rategie haar vruchten afgeworpen heeft. De bereidheid om voor de pensioenen door Brussel te trekken is de voorbije zes maanden duidelijk toegenomen.

De argwaan over de politiek van minister van Pensioenen Bacquelain­e is alleen maar groter geworden

 ??  ??
 ?? © Kristof Vadino ?? een betoging is altijd een beetje een volksfeest.
© Kristof Vadino een betoging is altijd een beetje een volksfeest.
 ?? © kv ?? Als een lotto: zo kan een pensioenbe­rekening er niet uitzien.
© kv Als een lotto: zo kan een pensioenbe­rekening er niet uitzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium