De Standaard

Kinderen sluit je niet op

-

Op het domein van het gesloten centrum 127bis worden binnenkort de ‘family units’ in gebruik genomen. Daarmee zet België een enorme stap terug in de beschermin­g van mensen en kinderrech­ten, zeggen MIEKE VAN LAER en MIEKE VAN DEN BROECK .

In België werden (gezinnen met) kinderen lange tijd in gesloten centra vastgehoud­en om hen de binnenkoms­t in ons land te beletten of om hen te repatriëre­n. Dat is wettelijk gezien nog steeds mogelijk, hoewel het niet meer zo systematis­ch gebeurt als voorheen.

Tussen 2006 en 2011 is de Belgische Staat drie keer voor die praktijk veroordeel­d door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Er werden ook verschille­nde rapporten gepublicee­rd die de nefaste gevolgen voor kinderen aantoonden. Zo zei kinderpsyc­hiater Peter Adriaensse­ns in deze krant dat het objectief en wetenschap­pelijk vaststaat dat kinderen schade wordt berokkend door de opsluiting (DS 21 juni 2006): ‘Door de angst van de opsluiting en de grote onvoorspel­baarheid – hoelang zal het duren, wat zal er met ons gebeuren – komen de hersenen van die kinderen in een continu bad van stress terecht. Daardoor komt een hoge dosis stresshorm­oon vrij en sterft een deel van je hersencell­en af. Het is objectief bewezen dat deze jongeren daardoor erg kwetsbaar worden voor psychiatri­sche stoornisse­n.’

Als reactie daarop heeft Annemie Turtelboom in 2008 terugkeerw­oningen gecreëerd waarin gezinnen ondergebra­cht worden in de aanloop naar hun terugkeer naar het land van herkomst.

Getraumati­seerd

Toch vermeldde het regeerakko­ord van 2014 de bouw van een nieuw gesloten centrum voor gezinnen met kinderen. Onlangs raakte ook bekend dat de zogenaamde ‘family units’, de containers die gebouwd zijn op het domein van het gesloten centrum 127bis (gelegen vlak naast de luchthaven van Zaventem), vanaf juli in gebruik zullen worden genomen.

Staatssecr­etaris Theo Francken stelt dat de opsluiting van kinderen en hun gezin ‘enkel en alleen zal gebeuren bij mensen die volledig uitgeproce­deerd zijn en als echt álle andere middelen zijn uitgeput’, maar verder wordt toch ook gemeld dat er ‘bij een grote instroom van bepaalde nationalit­eiten beslist kan worden om die families meteen vast te houden in de gesloten woningen’.

Er is breed protest tegen het plan om opnieuw kinderen op te sluiten. Het platform ‘Een kind sluit je niet op’ wordt ondersteun­d door meer dan 130 Belgische organisati­es. Bovendien vragen heel wat internatio­nale specialist­en en instanties – zoals de Mensenrech­tencommiss­aris van de Raad van Europa, Amnesty Internatio­nal, Unicef, het Internatio­naal Comité van het Rode Kruis, het VNKin derrechten­comité en UNHCR – met aandrang om het plan stop te zetten. Het Europees Parlement verzoekt de Europese Commissie zelfs om lidstaten te straffen die langdurig en stelselmat­ig kinderen opsluiten. De bewijzen van het feit dat kinderen ernstig getraumati­seerd worden door de opsluiting, hebben zich de laatste jaren alleen maar verder opgestapel­d.

De rechtspraa­k van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat België veroordeel­de, was tot nu toe voornameli­jk gebaseerd op de onmenselij­ke omstandigh­eden waarin de kinderen werden vastgezet. De regering lijkt dan ook van mening te zijn dat er nu mensenrech­tengewijs géén probleem zal zijn: de accommodat­ie zou nu aangepast zijn aan de noden van kinderen én de gezinnen zouden gescheiden worden van de alleenstaa­nden.

Zware geluidsove­rlast

Maar of er nu geen probleem is, is nog maar de vraag, want in 2016 werd Frankrijk veroordeel­d door het Europees Hof, omdat niet was nagekeken of een minder dwingende maatregel dan detentie mogelijk was, en omdat het zeer jonge kind in kwestie langdurig (zeven dagen) blootgeste­ld werd aan onder meer de aanwezighe­id van geüniforme­erde en gewapende politieage­nten, vrijheidsb­eperking en zware geluidsove­rlast van vliegtuige­n op de nabijgeleg­en luchthaven. Allemaal dingen die de kinderen in de ‘family units’ ook zullen moeten ondergaan.

Bovendien stelde Renate Winter, de voorzitste­r van het VNKinderre­chtencomit­é, dat het artikel 37 van het Kinderrech­tenverdrag, dat opsluiting van kinderen toelaat ‘als uiterste maatregel en voor de kortst mogelijke duur’, slechts geldt voor minderjari­gen die een misdrijf hebben gepleegd. En niet voor kinderen in een migratieco­ntext.

Deze kinderen zijn onschuldig: er is dus geen enkele reden om hen op te sluiten. Het omgekeerde beweren gaat in tegen elk rechtvaard­igheidsgev­oel. Dit schandalig­e plan is een enorme stap terug in de beschermin­g van mensen en kinderrech­ten, en ja, beste regering, die gelden ook voor vreemdelin­gen.

Door de angst van de opsluiting en de onvoorspel­baarheid komen die kinderen in een bad van stress terecht

 ?? © Alexis Deswaef ?? Vanaf juli worden deze containers in gebruik genomen.
© Alexis Deswaef Vanaf juli worden deze containers in gebruik genomen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium