De Standaard

‘Groot deel onderwijsj­obs wordt zwaar beroep’

De vakbonden en de overheid hebben na een marathonon­derhandeli­ng een akkoord bereikt over wie bij de overheid een zwaar beroep heeft.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

BRUSSEL I Na meer dan tien uur onderhande­len, waarbij de onderhande­laars zelfs niets te eten kregen, heeft de overheid een deal bereikt met twee van de drie vakbonden over de zware beroepen bij de overheid. Het gaat om de christelij­ke en liberale overheidsv­akbond. De socialisti­sche ACOD heeft (nog) niet getekend. Voorzitste­r Chris Reniers wil eerst terugkoppe­len naar haar achterban, al erkent ze dat het compromis een aanzienlij­ke verbeterin­g is in vergelijki­ng met het oorspronke­lijke voorstel van minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR). ‘Ik ben gematigd positief’, zegt ze.

Binnen het comité A, het hoogste overlegorg­aan voor de ambtenaren, vond gisteren een cruciaal overleg plaats over het dossier van de zware beroepen (DS 23 mei). Na afloop maakte zowel de voorzitter van de christelij­ke overheidsv­akbond, Luc Hamelinck, als zijn evenknie bij het liberale VSOA, François FernandezC­orra les, duidelijk dat er een consensus is over een lijst van overheidsj­obs die het statuut van zwaar beroep zullen krijgen. Over wie erop staat, wilden de twee gisteravon­d laat weinig kwijt. De bonden nemen zich voor om de lijst vandaag bekend te maken. Volgens FernandezC­orrales zal een groot deel van de onderwijsj­obs als zwaar beroep worden erkend.

Wie een zwaar beroep heeft, zal vroeger met pensioen kunnen gaan – in de praktijk twee tot zes jaar vroeger dan de algemene regel, al blijft de minimumpen­sioenleeft­ijd wel 60 jaar – of een hoger pensioen krijgen. Het systeem moet in 2020 van kracht worden.

De bonden hoedden zich er gisteravon­d voor om al uitgebreid op de inhoud van het akkoord in te gaan. Ze beperkten zich tot de grote krachtlijn­en, zoals het behoud van verworven rechten en de invoering van een overgangsr­egeling van tien jaar. Bij de overheid zijn er momenteel al verscheide­ne regelingen van vervroegde pensi onering van kracht, voor onder meer spoorweg, leger en onderwijze­nd personeel en een deel van de politie. Overigens is het akkoord over de zware beroepen niet alleen van toepassing op vastbenoem­d overheidsp­ersoneel maar ook op al wie een ander statuut heeft (zoals tijdelijk en contractue­el personeel).

Grand Canyon

Dat er zo snel een deal is voor het overheidsp­ersoneel, contrastee­rt sterk met het erg moeizame overleg in de private sector. De Groep van 10, het overlegpla­tform van vakbonden en werkgevers van de private sector, mengt zich voorlopig niet in het debat over de zware beroepen. De voormannen van vakbonden en werkgevers willen eerst zien wat de onderhande­lingen in de Nationale Arbeidsraa­d zullen opleveren, was gisteren te horen.

Minister van Pensioenen Bacquelain­e heeft laten weten dat hij tegen eind juni een advies van de Groep van Tien verwacht over zijn wetsontwer­pen over de zware beroepen in de private sector. Mario Coppens, de topman van de liberale vakbond, heeft grote twijfels over de haalbaarhe­id van die timing. Volgens ABVVvoorzi­tter Rudy De Leeuw heeft het overleg over de zware beroepen in de private sector alles weg van een ‘Grand Canyon’.

Bonden maken vandaag bekend welke beroepen op de lijst staan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium