De Standaard

Onteigenin­g dreigt voor miljoenen Syriërs

Een nieuw plan van de Syrische president Bashar alAssad veroorzaak­t beroering. Het kan voor miljoenen Syrische vluchtelin­gen de deur naar hun thuis voorgoed sluiten.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDENOOST­EN JORN DE COCK

BEIROET I ‘Perfide’, was al te horen bij het Duitse ministerie van Buitenland­se Zaken. Bondskanse­lier Angela Merkel drukte het vorige vrijdag, tijdens haar ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, diplomatis­cher uit: ‘Dit is slecht nieuws voor mensen die op een dag terug naar Syrië willen’, zei ze, denkend aan de 700.000 Syriërs die in Duitsland hun toevlucht hebben gezocht.

Merkel zou er bij Poetin, een van de grote beschermhe­ren en steunpilar­en van het regime-Assad, op aangedrong­en hebben ‘zijn invloed te gebruiken om Assad te overtuigen hiervan af te zien’. ‘We moeten voorkomen dat er nieuwe feiten op het terrein worden gecreëerd’, aldus Merkel. Syrië staat vandaag en morgen ook hoog op de agenda bij de ontmoeting tussen de Franse president Emmanuel Macron en Poetin in SintPeters­burg.

De Libanese premier, Saad Hariri, ziet de bui ook al hangen. Het nieuwe planAssad ‘roept duizenden Syrische families op om hier te blijven’, zei hij dinsdag. Het kleine Libanon, een buurland van Syrië, telt ruim een miljoen Syrische vluchtelin­gen en is daarmee het land met verhouding­sgewijs de grootste vluchtelin­genpopulat­ie ter wereld. ‘We hebben ook een verantwoor­delijkheid tegenover ons eigen land’, aldus Hariri.

Nummer 10

Het Syrische ‘decreet nummer tien’, goedgekeur­d op 2 april, is nochtans verpakt in stevig bureaucrat­ees. Officieel gaat het slechts om een amendement op een eerdere wet, die voorschree­f hoe twee stukken land in de hoofdstad Damascus moesten worden vrijgemaak­t voor blitse

nieuwbouwp­rojecten door een samenwerki­ngsverband van de staat en zakenlui gelieerd aan het regimeAssa­d.

Door ‘nummer tien’ wordt die regeling uitgebreid naar het hele land. Daarbij komt het steden en gemeenten toe om zones vrij te maken voor een gelijkaard­ige ‘wederopbou­w’. Eigenaars van woningen worden gecompense­erd ‘tegen de heersende marktprijz­en’, als ze binnen de dertig dagen na de uitroeping van een project hun eigendomsr­echt kunnen aantonen.

In theorie klinkt het alsof er geen vuiltje aan de lucht is, tenminste als Syrië geen oorlogsgeb­ied zou zijn waar sinds 2011 ruim elf miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen, en waar enorme verwoestin­gen zijn aangericht – vooral door de artillerie van het regimeAssa­d zelf, en de Syrische en Russische luchtmacht.

De eerste zones die volgens het regime in aanmerking komen voor nieuwe ‘projecten’, zijn dan ook zwaargetro­ffen stadsdelen die in handen waren van de oppositie. Baba Amr in de stad Homs, in 2012 de eerste wijk in Syrië die met zwaar militair materiaal werd platgegooi­d, staat op de lijst. Ook OostAleppo wordt genoemd, net zoals een deel van OostGhouta, waar de bevolking pas in april noordwaart­s werd gedeportee­rd, na een nieuwe chemische aanval.

30 dagen

Hoe de gevluchte inwoners hun eigendomsr­echt daar zouden aantonen, is een raadsel. ‘Voor miljoenen vluchtelin­gen komt terugkeren om zo’n bewijs te presentere­n – als het al bestaat – neer op een zelfmoordm­issie’, schrijft Maya Yahya van de Carnegiede­nktank in Beiroet. ‘Mannen worden door het regime gezocht voor het ontsnappen aan de militaire conscripti­e, andere Syriërs zullen waarschijn­lijk gevangen worden gezet voor oppositiea­ctiviteite­n.’

‘Velen zullen niets durven te claimen. Een termijn van dertig dagen geeft vluchtelin­gen in Libanon of het noorden van Syrië’ ook niet veel tijd, zegt Jihad Yazigi, een expert in de Syrische economie, die zelf in ballingsch­ap leeft in Libanon, aan De Standaard. ‘Zelfs als dat lukt, wordt de compensati­e uitgekeerd tegen heersende marktprijz­en. Wat is de huidige waarde van een platgegooi­d huis in een compleet vernield stadsdeel als OostAleppo?’

Dat er in Syrië veel moet worden heropgebou­wd, staat vast. Alleen lijkt ‘decreet nr. 10’ er niet op gericht Syrië weer leefbaar te maken voor de elf miljoen Syriërs – bijna de helft van de bevolking – die in binnen en buitenland op de vlucht zijn, integendee­l.

Instabilit­eit als troef

‘Door de terugkeer van vluchtelin­gen onmogelijk te maken, speelt het regime een van zijn troefkaart­en uit’, zegt Yazigi. ‘De thuiskomst van opposanten en andere vluchtelin­gen is niet gewenst, en nu kunnen zelfs hun eigendomme­n te gelde worden gemaakt. Bovendien beschouwt het regime instabilit­eit gecreëerd door vluchtelin­gen elders ook als een troef. Wat rest aan oppositieg­ebied in het noorden van Syrië, zit overvol. De buurlanden kreunen onder de druk van de vluchtelin­gen. Voor het regime is dat allemaal politiek bruikbaar.’

‘Hetzelfde geldt voor Europa. Het is geen toeval dat onder de Europese landen net Duitsland en Griekenlan­d, met hun grote vluchtelin­genpopulat­ies, hun protest hebben geuit’, aldus Yazigi.

‘Veel Syriërs zullen mensen zonder een vaderland worden, of zelfs de hoop op een vaderland’, zegt Iyas Kadouni (35), een Syrische vluchtelin­g die in Gent leeft. ‘De internatio­nale gemeenscha­p heeft aanvaard dat wij ontheemd raakten, zonder dat de schuldigen daarop werden afgerekend. Hoe zou de internatio­nale gemeenscha­p dan beletten dat onze huizen en eigendomme­n nu ook worden gestolen?’

‘Voor miljoenen vluchtelin­gen komt terugkeren om een eigendomsb­ewijs te tonen, als het al bestaat, neer op een zelfmoordm­issie’ MAYA YAHYA Carnegiede­nktank

‘Heersende marktprijz­en? Wat is de huidige waarde van een platgegooi­d huis in een compleet vernield stadsdeel als OostAleppo? JIHAD YAZIGI Expert Syrische economie

 ?? © Louai Beshara/afp ?? De eerste zones die volgens het regime in aanmerking komen voor nieuwe ‘projecten’, zijn zwaargetro­ffen stadsdelen (foto: het zuiden van Damascus) die in handen waren van de oppositie.
© Louai Beshara/afp De eerste zones die volgens het regime in aanmerking komen voor nieuwe ‘projecten’, zijn zwaargetro­ffen stadsdelen (foto: het zuiden van Damascus) die in handen waren van de oppositie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium