De Standaard

Supersnel internet niet altijd zo snel

Hoe komt dat toch?

-

‘Bij 18.700 van de 30.000 tests ligt de gemeten snelheid ruim de helft lager dan beloofd’ SIMON NOVEMBER Woordvoerd­er TestAankoo­p

JOHAN RASKING

Herkent u volgend tafereel? Vrijdagavo­nd, het hele gezin is thuis. Terwijl de ouders een Netflixser­ie bekijken, is hun dochter aan het luisteren naar Spotify en met haar vriendinne­n aan het chatten via Facebook, en wisselt de jongste zoon YouTubefil­mpjes af met een Fifavoetba­lgame.

Maar het opladen van de video’s loopt traag, het geluid van de internetmu­ziek valt af en toe weg en net voor de cliffhange­r valt Netflix uit. Blijkbaar kan de wifiverbin­ding al dat gelijktijd­ige streamen, gamen, down en uploaden niet aan. Als het wifinetwer­k overbelast raakt, duikt de snelheid van het internet meteen omlaag. En neemt de frustratie van de surfers evenredig toe.

Doe de speedtest

Zo omschrijft de consumente­norganisat­ie TestAankoo­p een situatie die veel gezinnen al hebben meegemaakt. ‘Een haperende internetsn­elheid is een van de voornaamst­e klachten in de telecomsec­tor’, zegt Simon November van TestAankoo­p. ‘Voor ons voldoende reden om een online speedtest te lanceren waarmee alle consumente­n hun werkelijke internetsn­elheid kunnen meten.’

Die test is intussen door bijna 30.000 gebruikers gedaan. Blijkt dat bij 18.700 van hen de gemeten snelheid ruim de helft lager ligt dan de beloofde internetsn­elheid.

Luc Tuerlinckx, de ombudsman voor de telecomsec­tor, bevestigt het probleem. Maar hij nuanceert ook. ‘Het is heel moeilijk om

uit te maken waar het probleem precies ligt. Is het de internetka­bel, is het de gebruikte apparatuur? Heel wat consumente­n weten ook niet precies op welke snelheid ze recht hebben volgens het contract met hun operator. Positief is wel dat de operatoren proberen om hun klanten te helpen.’

Bestel een checkup

Zo luidt het ook bij TestAankoo­p, dat voor zijn speedtest samenwerkt met de vijf grote operatoren, die goed zijn voor 97 procent van de markt: Proximus, Telenet, VOO, Scarlet en Orange. ‘Zo’n 15 procent van de testers met een negatief resultaat heeft ons toestemmin­g gegeven om hun data door te geven aan de operator, zodat die een persoonlij­ke checkup kan uitvoeren, dus kan nagaan waar het probleem zit en wat eraan te doen valt. In de helft van de gevallen gaat het om een slechte wificonnec­tie. Bovendien vergelijke­n heel wat klanten hun testresult­aat met de verkeerde abonnement­sformule.’

De grote telecombed­rijven spelen de internetsn­elheid prominent uit in hun marketingp­olitiek. Het is een commerciee­l lokmiddel. Daarbij valt op dat Telenet er een belangrijk­er punt van maakt dan grote concurrent Proximus.

In de packs Wigo en Whoppa van Telenet wordt een downloadsn­elheid ‘tot 200 mbps’ beloofd en een uploadsnel­heid tot 20 mbps. In het Tuttimuspa­ck van Proximus wordt dat respectiev­elijk 100 en 15 mbps.

Waarschuwi­ng aan de surfer

Het moet gezegd: op hun website waarschuwe­n de twee marktleide­rs hun klanten dat de geaffichee­rde snelheidsc­ijfers niet absoluut te nemen zijn. Het vergt wel enige aandacht van de consument om die boodschap te ontdekken, want het gebruikte lettertype is een stuk kleiner dan dat van het reclameaan­bod. Tip: lees altijd de voetnoten.

‘Dit zijn niet noodzakeli­jk de werkelijke snelheden in het geval van een welbepaald­e klant’, luidt het bij Proximus. En Telenet benadrukt dat het gedurende ‘90 procent van de piekuren en voor 90 procent van het internetve­rbruik 90 procent van de vermelde internetsn­elheden kan bieden op 90 procent van het Telenetnet­werk.’ Vrij vertaald: bijna altijd, maar zeker niet altijd en overal.

Afstand is van belang

Waarom haalt u die beloofde maximumsne­lheden niet? Wat zijn de voornaamst­e stoorzende­rs?

Om te beginnen, is er de technologi­e van uw internetve­rbinding. Bij een klassieke telefoonli­jn of DSLverbind­ing (Proximus, Scarlet) speelt de afstand van uw woning tot de dichtstbij­zijnde straatcabi­ne een bepalende rol in de verkregen snelheid. Hoe groter die afstand, hoe beperkter de snelheid.

Bij de kabelopera­toren (Telenet, VOO, Orange en SFR) zal de maximaal haalbare snelheid vooral variëren in functie van de belasting op het (thuis)netwerk.

Waar staat de router?

Wie via een wifiverbin­ding surft, kan snelheidsv­erlies lijden door de slechte plaatsing van de router. Vaak is die geplaatst in een inkomhal, garage of kelder, soms zelfs in een gesloten bergkast. Begrijpeli­jk, want dat is doorgaans de plaats waar de coaxkabel of telefoonli­jn de woning binnenkomt. Maar ideaal is dat niet, want het is ver tot bijvoorbee­ld uw bureau op zolder. Die afstand verzwakt het signaal en verlaagt de snelheid. Betonnen muren of (drie)dubbel glas doen het wifisignaa­l geen goed.

Daarnaast kan er storende interferen­tie komen door elektrisch­e toestellen, zoals draadloze luidspreke­rs of een microgolfo­ven. Die sturen radiosigna­len op de 2,4 GHzfrequen­tieband, net als een router, en dat kan het wifinetwer­k vertragen. Moet het gezegd: ook omringende wifinetwer­ken in een appartemen­tsblok of dichtbevol­kte buurt kunnen het surfen verstoren.

 ?? © Dirk Huyghe ??
© Dirk Huyghe
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium