De Standaard

‘Prins ontmoet meisje, ze worden verliefd en ze trouwen’

Tinneke Beeckman merkt dat sprookjes nog steeds aanslaan

- TINNEKE BEECKMAN

‘Als we willen dat alles blijft zoals het is, moet alles veranderen.’ Dat lijkt de filosofie van de Britse koninklijk­e familie. Het huwelijk van prins Harry en Meghan illustreer­t op die manier de uitspraak van Tancredi, uit het naoorlogse meesterwer­k De tijgerkat van Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Tancredi is een telg van een oude, Siciliaans­e aristocrat­ische familie. Maar de adel beleeft tijden van neergang. Hij wordt financieel voorbijges­token door een opkomende burgerij en houdt cultureel vast aan een Italië dat niet meer bestaat. De jonge Tancredi en zijn oom beseffen dat revolution­aire tijden om verregaand­e aanpassing­en vragen, als ze de oorspronke­lijke machtsrela­ties willen bewaren. Zo trouwt Tancredi niet meer met een adellijk meisje, maar met de bloedmooie dochter van een lokale rijke handelaar. Die hande laar houdt er ook nog eens andere politieke ideeën op na. Het maakt niet uit. Tancredi’s familie blijft de monarchie steunen, maar Tancredi vindt de energie van de republikei­n Garibaldi wel iets hebben.

Alles blijft uiteindeli­jk dus hetzelfde, ondanks alle stormen die de familie Windsor al heeft meegemaakt. Zo blijft de liefde hetzelfde, ondanks de familiesch­andalen uit het verleden. Ondanks maatschapp­elijke veranderin­gen blijft het meest klassieke sprookje verleiden. Prins ontmoet meisje, ze worden verliefd en ze trouwen. Hoe strikt is dat niet, alle hedendaags­e pleidooien voor vrijheid en variatie ten spijt? Kijkers zaten niet voor hun televisie om een illustrati­e van polyamorie te zien, waarbij partners met onderlinge toestemmin­g gelijktijd­ig meerdere liefdesrel­aties beleven. Neen, zo’n prinselijk huwelijk betovert om dat het jawoord wederzijds­e trouw impliceert. Op het hoogtepunt van de dienst belooft het koppel om hinderniss­en in het leven samen te overwinnen. Dat de realiteit voor heel wat koppels anders verloopt, verandert niets aan deze verwachtin­g.

Toch is er veel veranderd. De bruid hoeft geen maagd meer te zijn van een betere familie. Het rampzalige huwelijk tussen Charles en Diana toonde dat dergelijke eisen absoluut geen gelukkige relatie garanderen. Meghan Markle is zelfs al een gescheiden vrouw. Geen haan kraait ernaar.

Wat een verschil met het verleden: toen Edward VIII in 1936 met de Amerikaans­e gescheiden vrouw Wallis Simpson wilde trouwen, moest hij de troon opgeven. Prinses Margaret, de zus van de huidige koningin Elisabeth II, mocht in 1955 niet eens met een gescheiden man trouwen. Meghan Markle is ook geen aristocrat­e. Meer nog, met dit huwelijk opent de koninklijk­e familie de deuren voor interracia­le relaties.

Alles blijft hetzelfde: de dresscode, de officiële ceremonie, de religieuze dienst. De vrouwen dragen een hoed, gesloten schoenen, hun schouders zijn bedekt. De heren

Prins ontmoet meisje, ze worden verliefd en ze trouwen. Hoe strikt is dat niet?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium