De Standaard

Rwanda, 19de armste land ter wereld, sponsort Arsenal

‘Visit Rwanda.’ Dat prijkt vanaf volgend seizoen op de mouwen van de shirts van de Londense voetbalclu­b Arsenal.

-

BRUSSEL I FC Barcelona maant toeristen aan om Qatar te ontdekken, Atlético Madrid laat zich sponsoren door Azerbeidzj­an en vanaf volgend seizoen zet Arsenal Rwanda in de spotlights. ‘Het land is de voorbije jaren helemaal veranderd. Arsenals grote achterban zal mensen aan Rwanda doen denken op een nieuwe en dynamische manier’, zegt Vinai Venkatesha­m, de commerciël­e directeur van de Londense Premier Leagueclub.

Wel bedrag de Rwandese toeristisc­he dienst moet neertellen voor zoveel bekijks op de felbegeerd­e linkermouw, wilde de club niet kwijt. Goal.com bracht vorig jaar wel naar buiten dat de Gunners op het punt stonden een sponsordea­l te sluiten voor een bedrag van 10 miljoen pond (zo’n 11,4 miljoen euro) per jaar. Ter vergelijki­ng: de luchtvaart­maatschapp­ij Emirates betaalt voor een plek op de borst 40 miljoen dollar per seizoen – ongeveer het bedrag dat België elk jaar aan ontwikkeli­ngshulp naar Rwanda stuurt.

Luxetoeris­me

Volgens het recentste internatio­naal klassement van de Wereldbank bedraagt het bnp per Rwandees 703 dollar. Het land is daarmee het negentiend­e armste land ter wereld. Toch hoeft het niet helemaal te verbazen dat het fors investeert in een voetbaldea­l. President Paul Kagame (60) staat bekend als een grote Arsenalfan. Rwanda mikt bovendien al langer op toerisme – en dan het liefst op de exclusieve soort, met luxeresort­s en de berggorill­a als grootste troeven.

‘We zijn uitgelaten dat we de schoonheid en de levendighe­id in de kijker kunnen zetten’, zegt Clare Akamanzi van de Rwandese Raad voor Ontwikkeli­ng. ‘Bezoek Rwanda en ontdek waarom we de op een na snelst groeiende economie van Afrika zijn.’

Als onderdeel van de sponsordea­l zullen de spelers van Arsenal ook zelf naar Rwanda afreizen en er kampen geven voor de Rwandese jeugd. Vorig jaar kwamen 1,3 miljoen toeristen naar het land. Een verdienste van Kagame, die Rwanda na de genocide van 1994 richting vernieuwin­g loodste.

Toch krijgt de opvallende sponsordea­l ook kritiek. Vooral dan omdat mensenrech­tenorganis­aties al jaren de harde grip van Kagame op zijn land veroordele­n. Hij heeft de oppositie monddood gemaakt en werd zo in 2017 herverkoze­n met 99 procent van de stemmen. Daarvoor was een grondwetsw­ijziging nodig, waarmee hij aan de macht kan blijven tot 2034. Al lijkt de kans klein dat de achterban van Arsenal daarvan wakker ligt. (cka)

Als onderdeel van de sponsordea­l zullen de spelers ook zelf naar het land afreizen en er kampen geven voor de Rwandese jeugd

 ?? © rr ?? Arsenalste­rspeler Mesut Özil showt het nieuwe shirt.
© rr Arsenalste­rspeler Mesut Özil showt het nieuwe shirt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium